Policija zabranila liturgiju SPC kod Ulcinja na Ivanjdan

Zaliv

foto: pixabay.com

Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj da liturgiju povodom Ivanjdana, koji se obeležava sutra, održi u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja jer je to zaštićeni lokalitet, objavili su danas podgorički mediji.

Pobjeda piše da će se liturgija kao i lani, održati nekoliko desetina metara dalje. I Vijesti navode da će praznik biti obeležen, dok su iz ulcinjske parohije saopštili da još ne znaju – gde.

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtjev lokalne vlasti, koja je pre nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske.

Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je juče na očuvanje reda, mira i medjureligijskog i medjuetničkog sklada, ostajući pri osudi namere SPC “da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

Prema najavama, policija će obezbedjivati lituriju.

Reka u Crnoj Gori postala bela kao mleko, nadležni tvrde: Ovo je diverzija! – FOTO

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je reč o kulturnom i arheološkom lokalitetu.

Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve. Tada je iz Mitropolije crnogorsko-primorske istaknuto kako je taj dogadjaj, “bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u delu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog navodnog uzurpatora i provokatora”.

              

(Skandalozno.rs/Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Policija zabranila liturgiju SPC kod Ulcinja na Ivanjdan"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.