Poremećeni moćnici: Dela ovih istorijskih ličnosti su, blago rečeno, jeziva!

Najveći zločinci

Profesori istorije verovatno su propustili da vam ispredaju činjenice o moćnim i bogatim ljudima koji su radili tako užasne stvari da biste, videvši ih u filmu strave i užasa, neminovno pomislili da je autor psihopata.

Predstavljamo vam nekoliko od najvećih zlikovaca iz prošlosti.

1) Falaris iz Akraganta: Pekao žive ljude u šupljoj statui bika

Falaris iz Akraganta je bio prilično sposoban vladar. Zahvaljujući njemu, grad-državica na Siciliji napredovao je i postao idealno mesto za podizanje porodice.

Međutim, postoji i druga strana medalje. Falaris, izabrani diktator Akraganta 570-554 godine p.n.e, bio je poznat po tome što je ljude zatvarao u mesinganu spravu za mučenje u obliku bika, u kojoj ih doslovno žive pekao. Ispod skulpture bika je gorela upaljena vatra, a osoba zatvorena u njegovoj utrobi umirala je u strašnim mukama.

Tiranin je svrgnut u narodnoj pobuni, a prema nekim izvorima, njegov naslednik je zaključio da je najbolji način da ga kazni da ga ispeče u njegovoj omiljenoj spravi za mučenje.

[adsenseyu1]

2) Rimski imperator Tiberije: Vezivao muškarcima genitalije


Tiberija je nasledio Kaligula, koji je bio poznat po surovosti, zbog čega su Tiberijeva zlodela neopravdano pala u zaborav.

Između ostalog, Tiberije je uveo metodu mučenja koja su se sastojala u vezivanju polnog organa žicama od laute, nakon čega su mučenika nalivali vinom sve dok mu bešika ne bi pukla.

Pošto je primetio da njegovi unuci Neron i Druz postaju sve omiljeniji, Tiberije je započeo prljavu kampanju protiv njih koja je doživela vrhunac u njihovom proglašenju državnim neprijateljima.

Prema nekim istoričarima, ispred njegove kuće je postavio dželata sa omčom i kukama, i na taj način naveo unuka da se ubije kako bi izbegao neizbežno vezivanje genitalija.

[adsenseyu1]

Druz je još gore prošao. Posle dugotrajnog tamnovanja Tiberije mu je uskratio hranu. Bio je toliko iznemogao da je pojeo vlastiti dušek.

Prilikom posete Tiberija jednom selu, skromni ribar poklonio mu je velikog, tek ulovljenog šarana. Imperator je na to naredio čuvarima da ga uhvate i istrljaju mu lice oštrim ribljim krljuštima.

3) Kralj Goudžijan iz Juea: Terao svoje ljude da sami sebi prerežu grkljan da bi zbunio neprijatelja


Kralj Goudžijan je bio vladar iz ranog perioda Kine sa verovatno najneobičnijim načinom dobijanja bitki u istoriji ratovanja: primoravao je vlastite ljude da pred očima neprijatelja sami sebi prerežu vrat.

Uoči posebno važnih bitaka, kada bi se suprotstavljene vojske postrojile i gledale jedna u drugu pre nego što bi se međusobno raskomadale, Goudžijan bi izveo grupu gotovo golorukih ljudi ispred svoje vojske da bi oni izvadili noževe, zaurlali i prerezali sebi vrat. Ovaj ritual je izvođen čak tri puta.

Reč je bio o osuđenim kriminalcima kojima je naređeno da sebi oduzmu život da bi momentalno zbunili neprijatelja.

4) Papa Inokentije VIII: Pio dečju krv


Istorijske dokumente iz davne prošlosti treba uzimati s rezervom, budući da su ih često pisali i/ili menjali oni koji su učesnike određenih događaja želeli da prikažu u negativnom svetlu. Papa Inokentije VIII je opisan kao papa koji je pio krv desetogodišnje dece.

Pod stare dane papi se zdravlje značajno pogoršalo i činilo se da niko ne zna od čega boluje. Imao je visoku temperaturu, padao u komu i budio se iz nje.

Ironijom sudbine, lični lekar pape, koji je proganjao veštice i nevernike, doneo je odluku da odustane od standardnih metoda lečenja (živa i pijavice) i primeni najpaganskiju metodu koja se može zamisliti: uzimanje ljudske krvi. Doveo je tri desetogodišnjaka dečaka u Vatikan, kojima je izvadio toliko krvi da su sva trojica umrla. Njihova krv je upotrebljena za spravljanje leka za papu koji je trebalo da mu produži život.

5) Džejms Džejmson: Poklonio devojčicu kanibalima da bi gledao kako je jedu


Krajem 19. veka, Džejms Džejmson je bio mladi naslednik imperije “Džejmson ajriš viski”. Čekajući da mu bogatstvo padne u krilo, vodio je lagodan život: pio je najfiniji čaj, putovao, lovio i usput kupio malu robinju, koju je dao kanibalima da je pojedu.

U to vreme, imperijalističke sile su se nadmetale ko će pokoriti koji deo Afrike i hiljade crnaca iz svih krajeva kontinenta okupljeno je da bi umesto njih vodili ratove. Džejms Džejmson je iskoristio priliku da poseti Kongo, jer je bogatstvo značilo da možeš slobodno da boraviš u ratnim zonama i doživiš atmosferu uz minimalni rizik.

Jednom prilikom počeo je da se raspituje o kanibalizmu. Pojava ga je fascinirala, ali nikada nije prisustvovao činu. Lokalne poglavice su pristale da mu ga demonstriraju, pod uslovom da im obezbedi žrtvu. Bogataš je pristao, kupio 11-godišnju robinju i predao je poglavicama. Zgrabio je blok i napravio nekoliko crteža njenog ubijanja i čerečenja. Prema nekim izvorima, bio je prisutan i kada su skuvali i pojeli njene ostatke.

Nakon toga se povukao u šator i dovršio crtež vodenim bojama.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Poremećeni moćnici: Dela ovih istorijskih ličnosti su, blago rečeno, jeziva!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.