Porošenko: Imamo dokaze da Rusija sprema veliku invaziju na Ukrajinu

Porošenko

Petro Porošenko – foto: Tanjug, AP/Mal Fairclough

Ukrajina je u ponedeljak u delove zemlje uvela vanredno stanje, a njen predsednik Petro Porošenko je upozorio na “ekstremno ozbiljnu” pretnju od napada ruskih snaga.

Porošenko je u obraćanju naciji rekao da je taj potez bio neophodan, nakon što su ruski brodovi napali ukrajinska plovila nedaleko od obale Krima u nedelju, piše “Biznis insajder“.

Rusija već petu godinu vodi hibridni rat protiv naše zemlje. Ali sa napadom na ukrajinske vojne brodove, ona je pokrenula novi nivo agresije – rekao je Porošenko.

Kako je izjavio, on ima ima ozbiljne razloge da veruje da je Rusija spremna da, nakon pomorskog sukoba u Crnom moru, sprovede puni napad na tlu Ukrajine.

Porošenko je rekao da obaveštajne službe imaju dokaze da se Rusija sprema za veliku invaziju.

– Ovde na nekoliko stranica imamo detaljni opis snaga neprijatelja lociranih na udaljenosti od bukvalno nekoliko desetina kilometara od naše granice. Spremne su u svakom trenu za neposrednu invaziju na Ukrajinu – rekao je ukrajinski predsednik.

Parlament Ukrajine je predsedniku odobrio uvođenje vanrednog stanja u delovima zemlje koji su najranjiviji na eventualni napad i suspendovao izbore u narednih 30 dana.

Međutim, neki kritičari su rekli da Porošenko možda koristi strah od novog rata kako bi na predstojećim izborima izašao kao pobednik.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je sinoć da će SAD raditi sa Evropom kako bi se odgovorilo na eskalirajuće tenzije.

Ukoliko su vesti o invaziji tačne, to će svima koji se sećaju ruske aneksije Krima 2014. godine poslati žmarce niz kičmu, navodi britanski “San“.

Tada su hiljade ljudi poginule u sukobima između ukrajinskih trupa i separatista. Mnogi su ostali bez domova.

Porošenko je sazvao hitan sastanak vlade nakon što je ruska vojska pucala na ukrajinske brodove i zarobila 24 mornara, a najmanje šestoro je povređeno. Ukrajina tvrdi da je Rusija prva pucala i zaplenila tri njena plovila.

Rusija tvrdi da su ti brodovi ušli ilegalno u njene vode i da je pucala kako bi ih upozorila da se vrate natrag.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Porošenko: Imamo dokaze da Rusija sprema veliku invaziju na Ukrajinu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.