Postavljen prvi automat s besplatnom hranom za beskućnike – VIDEO

Hrana za beskućnike

foto: Youtube/Printscreen

Automat s besplatnim prehrambenim proizvodima za beskućnike postavljen je danas u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Veruje se kako je ovo prva mašina u svetu uz čiju pomoć građani žele da utiču na smanjenje broja beskućnika.

[adsenseyu5]

Automat je otkriven u tržnom centru u Brodmaršu. On ima mogućnost razdvajanja vode, svežeg voća, energetskih proizvoda, grickalica, čokolada, sendviča, ali i čarapa, peškira, antibakterijskih losiona, četkica i pasti za zube, knjiga…

Većinu hrane u automatu prikupile su organizacije za redistribuciju, koje se bore za smanjenje bacanja hrane. Druge proizvode osigurale su razne humanitarne organizacije i dostavljači. Oni bi u budućnosti trebalo redovno da pune automat.

Automat će moći da koriste samo oni kojima je to zaista potrebno. Njima će organizacija “Action Hunger” podeliti kartice kojima će moći besplatno da uzimaju proizvode. Listu korisnika ranije su napravili centri za beskućnike u Notingemu.

[adsenseyu1]

Za početak, kartice su programirane tako da dozvoljavaju uzimanje do tri proizvoda dnevno. Limit je postavljen kako beskućnici ne bi stvorili zavisnost od automata.

“Želimo da naše rešenje dopunjuje druge servise koji su dostupni, kao što su profesionalci i lokalne službe podrške koji nastoje da prekinu rast broja beskućnika”, rekli su iz organizacije.

Veliki broj volontera svakodnevno će obilaziti automat, dopunjavati ga novom hranom i izbacivati staru. Stotinjak korisnika će narednih dana moći da se hrani iz automata.

Očekuje se kako bi u skorijoj budućnosti širom Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država mogli da budu postavljeni ovakvi automati, a prvi bi trebalo da stignu u Njujork, Los Anđeles i San Francisko u februaru iduće godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Postavljen prvi automat s besplatnom hranom za beskućnike – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.