POSTIGNUT DOGOVOR: Makedonija dobila novo ime

Makedonija

Foto: REUTERS / Stoyan Nenov

Premijer Makedonije Zoran Zaev saopštio je na konferenciji za novinare da će ime te bivše jugoslovenske republike biti Severna Makedonija.

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Naziv „Republika Severna Makedonija“ imaće univerzalnu upotrebu, a to će biti precizirano amandmanom na Ustav, rekao je on na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i svi ministri u Vladi Makedonije.

Dogovor postignut sa Grčkom, naveo je Zaev, predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota, i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost. Zagarantovana je, kaže, i bezbednost zemlje.

Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime — Republika Severna Makedonija i da „nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije“.

„Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet“, rekao je Zaev.

Rusija potrošila OGROMNU sumu za organizaciju SP u fudbalu!

Dogovor će, naveo je, biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u zemlji i potpisaće ga predstavnici dve vlade, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta.

Kako je naveo, predviđeno je da na jesen bude sproveden referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.

„Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći ’da‘ za novo ime“, rekao je Zaev.

On je istakao da dogovor pruža nadu u bolje vreme za Makedoniju što će sadašnje državno rukovodstvo omogućiti, zaključivši da postignuto rešenje za dvoipodecenijski problem otvara Makedoniji put ka članstvu u EU i NATO-u.

Sporazum treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

(Skandalozno.rs/Izvor: tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "POSTIGNUT DOGOVOR: Makedonija dobila novo ime"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.