„Postoji samo jedno rešenje: Nezavisna Škotska!“

Škotska

Edinburg – foto: pixabay.com

Izlazak Britanije iz Evropske unije je ozbiljan problem za Škotsku, za koju je jedino rešenje njena nezavisnost u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavila je danas škotska premijerka Nikola Sturdžen.

„’Bregzit‘ je ozbiljan problem za Škotsku. Jedino rešenje za to je da postanemo nezavisna država“, rekla je Sturdžen na konferenciji njene Škotske nacionalne partije (SNP), prenosi Rojters.

Kako je u nedelju preneo Bi-Bi-Si, Sturdženova je izjavila da ne može da očekuje da poslanici njene Škotske nacionalne partije podrže bilo kakav aktuelni oblik dogovora o „bregzitu“ kada bude iznet u parlamentu.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da očekuje da će britanska premijerka Tereza Mej postići „sklepani dogovor“ o izlasku iz Evropske unije.

Takav ishod bi bio neprihvatljiv, naglasila je ona, preneosi Tanjug.

U Edinburgu je u subotu održana protestna šetnja za nezavisnost Škotske od Velike Britanije, a prema procenama, na skupu je učestvovalo oko 20.000 građana.

Učesnici šetnje okupili su se u parku u blizini škotskog parlamenta, a nosili su plave zastave Škotske i kiltove, preneo je tada Rojters.

Škotska nacionalna partija (SNP) podržava otcepljenje od Britanije i ima skoro polovinu mesta u parlamentu.

Škoti su na referendumu održanom u Velikoj Britaniji 2016. godine glasali za ostanak u Evropskoj uniji, ali Britanija je izglasala izlazak.

Prema istraživanjima, oko 45 odsto Škota želi nezavisnost od Velike Britanije, a premijerka Sturdžen koja vodi Škotsku nacionalnu partiju (SNP) najavila je da će svoj predlog o novom referendumu o nezavisnosti objaviti kada budu jasni uslovi „bregzita“.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "„Postoji samo jedno rešenje: Nezavisna Škotska!“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.