Poverljivi dokument otkrio: Kraljica Elizabeta II preživela atentat, metak joj proleteo tik pored glave

Posao

Kraljica Elizabeta II – foto: Tanjug/AP

Pokušaj tinejdžera da izvrši atentat na kraljicu Elizabetu II tokom njene posete Novom Zelandu 1981. policija je zataškala, pokazuju dokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka poverljivosti.

Tokom kraljevske parade u gradu Danidinu 17-godišnji Kristofer Džon Luis sakrio se u kabini toaleta i ispalio hitac prema kraljici kada je izašla iz svog Rols Rojsa. Metak je prošao pored njene glave.

Advertisement

Iako je Luis uhapšen, nikada nije optužen, a domaćim i stranim novinarima koji su čuli hitac rečeno je da je u blizini pao znak. Novozelandska bezbednosna obaveštajna služba (NZSIS) objavila je informacije koje su do sada bile poverljive posle pisanja novozelandskih medija o atentatu u januaru.

Dokument NZSIS-a pokazuje de je Luis bio optužen za oružanu pljačku i provalu, kao i da policija nije nameravala da ga optuži za izdaju.

“Luis je isprva stvarno nameravao da izvrši atentat na kraljicu, ali nije imao dobru poziciju za pucanje, kao ni pušku dovoljnog dometa”, navodi se u kasnijem dokumentu obaveštajne službe kojim se potvrđuje pokušaj atentata.

Bivši policijski načelnik Tom Luis, koji se bavio ovim slučajem, rekao je da se politika umešala zbog straha da u zemlji više neće da bude kraljevskih turneja zbog bezbednosnih propusta.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Poverljivi dokument otkrio: Kraljica Elizabeta II preživela atentat, metak joj proleteo tik pored glave"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.