POZNATI NEURONAUČNIK OTKRIO TAJNU FEDEREROVE DUGOVEČNOSTI

Šampion

foto: Tanjug/AP

Poznati neuronaučnik Metju Volker otkrio je tajnu dugovečnosti Rodžera Federera.

Švajcarac igra sjajno i u poznim teniskim godinama, nije se teže povređivao u karijeri, za šta postoji jedan od važnih razloga, o čemu je Voker detaljno pričao.

– San je možda najveća legalna droga za poboljšanje performansi i sportskih rezultata. Nekoliko sportista je koristi prilično dosta, možete videti to kod Rodžera Federera, koji spava po 12 sati, uz dremku tokom dana od dva sata. Jusein Bolt, poznati sprinter, praktikuje da spava između 9 i 10 sati, uz pažljivo merenje trenutka tokom dana kada će dremati. Jedan svetski rekord oborio je kada je bio budan tek 35 minuta, posle dremke, došao je i postavio novu granicu. Oni znaju moć sna, koriste je, Lebron Džejms spava 12 sati, iako radi pakleno – kaže Voker.

Vlast u Crnoj Gori zabranjuje liturgiju jer predstavlja “opasnu provokaciju SPC prema lokalnom stanovništvu”?!

– Svi oni znaju da ti san na taj dan popravlja igru, a posle utakmica, san je kritičan zbog toga što vam treba obnavljanje i oporavak. Kada igrate na  visokom nivou, imate hroničnu potrošnju tela koja zahteva san, koji je fanastičan za redukciju te potrošnje. Brzina oporavka je mnogo bolja kada spavate posle utakmice, mnogi imaju utakmicu za utakmicom, pa je bitno da se oporave. Zato je san posle bitan kao san pre.

Posebno je važno raditi na tome da povrede budu retkost.

Rusija poručila NATO-u: Hvala što ste poslali svoje brodove u Crno more, sad možemo da vežbamo – VIDEO

Ako spavate šest sati ili manje, za 30 posto smanjujete svoje mogućnosti, ako trenirate na 10.000 metara, imate lošu noć, biće vam već posle 7.000 metara onako kako bi trebalo da bude na cilju. Smanjićete potencijal disanja, plućima će biti teže, sve to utiče na telo i mogućnost da se “hladi”. Na kraju, imate rizik od povrede se povećava. Ako spavate do šest sati, 80 odsto je veća šansa da se povređujete. Ako spavate do devet sati, imate 15 do 20 posto šanse za povredu – kaže Voker

              

(Skandalozno.rs/izvor: Telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "POZNATI NEURONAUČNIK OTKRIO TAJNU FEDEREROVE DUGOVEČNOSTI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.