Pozvana Nacionalna garda u pomoć: Neredi u SAD eskalirali

Nemiri

Nacionalna garda će izaći na ulice američkog grada Fergusona po naređenju guvernera Misurija Džeja Niksona u pokušaju da se upostave red i mir.

U Fergusonu je nakon novih mirnih protesta zbog ubistva afroameričkog tinejdžera Majkla Brauna sinoć izbilo nasilje, a policija je suzavcem rasterivala demonstrante.

Policijski zvaničnici su saopštili da je nasilje na ulicama bilo „planirano i sa predumišljajem“, kao i da su demonstranti koristili molotovljeve koktele.

„Sedam ili osam ljudi je uhapšeno, a najmanje dvoje je povređeno. Postoji jasna razlika između onih koji su izašli na ulice kako bi mirno izrazili svoj protest i onih koji su izašli na ulice da sa predumišljajem čine krivična dela“, rekao je kapetan Ron Džonson, koji trenutno rukovodi policijom Fergusona.

Američki mediji javljaju da su se tokom noći čuli i pucnji, da je nekoliko radnji obijeno, kao i da su radnici lokalnog Mekdonaldsa navodno morali da se zaključaju u zadnju prostoriju kada je izbilo nasilje.

Istovremeno, objavljeni su preliminarni rezultati nove autopsije, koji su pokazali da je Braun pogođen šest puta, od čega dva puta u glavu. Autopsija je izvršena po naređenju ministra pravde SAD Erika Holdera, a na zahtev porodice ubijenog tinejdžera.

Vlasti su u subotu uvele policijski čas, o čijem trajanju će se odlučivati na dnevnom nivou.

(B92, Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pozvana Nacionalna garda u pomoć: Neredi u SAD eskalirali"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.