PREDSEDNICA HRVATSKE U SUKOBU SA JEVREJIMA: Ustaštvo koje se ne može prevazići

Hrvatska

Kolinda sa ustaškom zastavom sa početnim belim poljem na grbu (Foto: Fejsbuk)

Ona je prilikom preuzimanja povelje “Visoko uvažene gošće Buenos Ajresa”, rekla da su “Hrvati u Argentini delili sudbinu svoga naroda i za vreme trajanja bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima, kojem je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovedanje vere”.

Kitarovićeva je dodala i da su “posle Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojem su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine”.

Ta njena izjava je izazvala oštre kritike dela domaće javnosti, a reagovao je i Centar Simon Vizental iz Jerusalima koji se bavi lovom na naciste. Centar je istakao da je Grabar-Kitarović dala takvu izjavu “nezavisno od činjenice da su među tim imigrantima bili i brojni ustaški ratni zločinci”.

“Izjave predsednice Grabar-Kitarović pravdaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svetskog rata. Jedino je pitanje potiče li njena izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja o njihovom begu posle rata”, naveo je u pismu kabinetu hrvatske predsednice direktor Centra, Efraim Zurof.

On je nabrojao ko je sve od ustaških čelnika posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, i navodi ustaškog poglavnika Antu Pavelića, šefa ustaške tajne policije Eugena Dida Kvaternika i zapovednika jasenovačkog logora Dinka Šakića.

Kina na velika vrata ulazi u Srbiju — sledi li odgovor Evrope

Predsednica Hrvatske je odbacila, kako je navela, zlonamerna tumačenja njene izjave iz govora Hrvatima u Argentini.

(Skandalozno.rs/Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "PREDSEDNICA HRVATSKE U SUKOBU SA JEVREJIMA: Ustaštvo koje se ne može prevazići"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.