PREDSEDNIK RUSIJE ZAPRETIO: Uništićemo sve i svakog ko nas ugrožava u Siriji!

Opomena

foto: Tanjug/AP

Svaka sila koja zapreti ruskoj vojsci u Siriji biće uništena, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin, piše Sputnjik.

Situacija iz sata u sat biva sve napetija, a o tome svedoči i najnoviji istup ruskog predsednika koji je naložio ruskoj armiji da u slučaju bilo kakve provokacije ili napada reaguje maksimalno oštro.

Putin je na godišnjem proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane pozitivno ocenio akcije ruske grupacije u Siriji.

Ministar odbrane Sergej Šojgu podneo je izveštaj u kome je, između ostalog, ukazao i na posledice širenja NATO-a. Šef Kremlja Vladimir Putin je na godišnjem proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane naredio da se u slučaju pretnje ruskim vojnicima u Siriji deluje maksimalno oštro.

„Želim da upozorim one koji ponovo pokušaju da organizuju bilo kakve provokacije protiv naših vojnika, mi smo već preduzeli dodatne mere kako bi se osigurala bezbednost ruskih vojnika i vazdušne baze. Ona je ojačana novim vazduhoplovnim komponentama i sistemima protivvazdušne odbrane. Sva dejstva udarne avijacije vrše se uz pratnju lovaca. Naređujem da se deluje krajnje oštro. Bilo kakvi ciljevi koji ugrožavaju rusku grupaciju ili našu kopnenu infrastrukturu moraju smesta biti uništeni“, rekao je ruski predsednik.

Putin je istakao da dejstva Rusije u Siriji ne diktiraju apstraktni geopolitički interesi niti težnja da se testira novo naoružanje nego to što Islamska država predstavlja direktnu pretnju za Rusiju.

Francuski predsednik, Fransoa Oland, upozorio je da je „sasvim moguć rat Rusije i Turske“, te istakao da je potrebno izvršiti dodatne diplomatske napore u cilju pronalaženja rešenja za sve aktuelne probleme.

Paralelno, Turska nastavlja sa napadima na pozicije Kurda u Siriji, a od jutros su napadi intenzivirani, jer je Tajip Redžep Erdogan, turski predsednik, na sastanku sa Barakom Obamom, predsednikom SAD-a, dobio podršku za svoju politiku u regionu.

Turska raketira pozicije Kurda u naseljima Maranas i Tel-Rifat, a napadi se vrše iz provincije Kilis koja se nalazi na tursko-sirijskoj granici.

(Pravda)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "PREDSEDNIK RUSIJE ZAPRETIO: Uništićemo sve i svakog ko nas ugrožava u Siriji!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.