Pregovori o iznalaženju rešenja spora Atine i Skoplja: Tri imena u opticaju..

Izbori

foto: pixabay.com

NA STOLU međunarodnog posrednika između Skoplja i Atine u vezi spora sa imenom Makedonija Metju Nimica naći će se tri imena – „Severna Makedonija“, „Gornja Makedonija“ i „Nova Makedonija“, tvrdi grčki dnevnik „Ril njuz“.

Ne isključuje se ni mogućnost da na sastanku 19. januara sa pregovaračima dve zemlje Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom posrednik UN u poslednjem trenutku ne smisli novo složenije ime.

Ranije su pominjana i imena „Vardarska Makedonija“ i „Slavomakedonija“, piše grčki list.

Atina upozorava da ne treba organizovati referendum u Makedoniji za odobravanje dogovora, budući da se procenjuje da će ga odbaciti većina građana.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja „bezbednosnu pretnju“, jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

Pregovori o iznalaženju rešenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Posrednik UN u sporu Metju Nimic do sada je održao više sastanaka sa pregovaračima, a poslednji put se sastao početkom decembra u Briselu.

Nova runda pregovora zakazana je za 18. i 19. januar u Njujorku.

Tajna Amazona: Misterija reke koja ubija sve što joj se nađe na putu – VIDEO

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata je ponovio da je optimista i da će dugogodišnji spor između Skoplja i Atine biti rešen u prvoj polovini ove godine.

On se nada da će Makedonija postati 30. članica NATO i to na Samitu Alijanse, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. jula.

Makedonija, iako je ispunila sve kriterijume za punopravno članstvo u NATO, na Samitu Alijanse u Bukureštu u aprilu 2008. godine nije dobila poziv, jer je Grčka zbog spora sa imenom blokirala prijem.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pregovori o iznalaženju rešenja spora Atine i Skoplja: Tri imena u opticaju.."

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.