PREKO 500 JETRI ZA ČETIRI GODINE: Skandal zbog zloupotrebe organa ubijenih zatvorenika

organi

Foto: Pixabay.com

Jedna bolnica u Kini “nabavila” je neverovatno veliki broj jetri na kojima su vršene analize, zbog čega je postavljeno pitanje o etičnim izvorima organa

Veoma cenjen medicinski časopis odlučio je da povuče svoju studiju iz 2016. zbog sumnji da su podaci za jedan članak bili izvedeni iz eksperimenata na organima ubijenih političkih i religijskih zatvorenika u Kini.

[adsenseyu5]

Časopis “Liver International” objavio je naučni članak kineskih hirurga o sigurnosti transplantacije jetre u kojem je obrađeno 563 slučajeva operacija u bolnici Univerziteta Žeđijang između 2010. i 2014. godine.

Klinička etičarka Vendi Rodžers sa univerziteta Makarija u Sidneju je objavila da je prošlog meseca poslala pismo uredniku tog časopisa, pozivajući na povlačenje tog rada zbog “nedostatka verodostojnih dokaza o etičnim izvorima organa”.

Naglasila je kako je većina transplantiranih jetri u toj studiji uzeta od političkih ili religijskih zatvorenika. Rodžers smatra kako je nemoguće izvesti tako veliku studiju bez organa zatvorenika jer jedna bolnica nije u stanju nabaviti toliko upotrebljivih jetri u razdoblju od četiri godine od srčanih bolesnika i dobrovoljnih donatora.

[adsenseyu1]

Glavni urednik časopisa Mario Mondeli je nakon pisma australske etičarke rekao da je s drugim urednicima došao do zaključka kako autori studije moraju dokazati etičnost upotrebe organa u njihovom istraživanju.

Otkrio je da je trebalo autori da predaju dokaze do 3. februara, ali još nisu odgovorili na optužbe.

(Skandalozno.rs, Izvor: Newsweek.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PREKO 500 JETRI ZA ČETIRI GODINE: Skandal zbog zloupotrebe organa ubijenih zatvorenika"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.