Premijer Italije podneo ostavku

Izbori

foto: pixabay.com

Italijanski premijer Đuzepe Konte objavio je danas da podnosi ostavku na fuknciju nakon sve dubljih koalicionih tenzija sa vicepremijerom Mateom Salvinijem.

Predsednik vlade je svoju odluku saopštio na sednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepoverenju vladi, što je pre 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

“Koristim ovu priliku da najavim da ću svoju ostavku predstaviti predsedniku republike”, rekao je Konte u svom obraćanju.

Konte je odluku doneo nakon nastale krize na italijanskoj političkoj sceni koju je prouzrokovao ministar unutrašnjih poslova i lider Lige Mateo Salvini koji je pozvao na prevremene izbore, navodeći da vladajuća većina sa pokretom Pet zvezdica više ne postoji.

Parlamentarne stranke su se usaglasile da će glasati o poverenju Konteovoj vladi, ali ih je premijer preduhitrio svojom odlukom o ostavci.

Konte je u svom obraćanju u parlamentu naglasio da su Salvinijevi postupci neodgovorni i da on iz ličnih i partijskih razloga stvara krizu i traži način da Italijani što pre izađu na birališta kako bi iskoristio dobre rezultate svoje partije na evropskim izborima održanim u maju ove godine.

Ramuš Haradinaj: “Kosovo je spremno”

Na tim izborima, Liga je osvojila 34 odsto glasova u Italiji, dok je pokret Pet zvezdica dobio oko 17 odsto.

Konte je na čelo italijanske vlade sačinjene od predstavnika koalicije Lige i pokreta Pet zvezdica došao 1. juna 2018. godine.

Na potezu predsednik Matarela 

Ostavka premijera ne znači da će u Italiji automatski biti održani novi izbori jer predsednik Matarela može da odredi novog mandatara ili da raspiše izbore.

Inicijativu Salvinijeve desničarske Lige za održavanje novih izbora podržavaju Forca Italija Silvija Berluskonija i krajnje desna partija Italijanska braća.

Simbol

foto-ilustracija: pixabay.com

Ukoliko bude postignut dogovor o novoj parlamentarnoj većini, predsednik Matarela bi mogao da odluči da postavi novu vladu bez izbora.

       

(Skandalozno.rs/RTS/Izvor: Tanjug, BBC)

Budite prvi sa komentarom na članku "Premijer Italije podneo ostavku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.