Prilika koja se ne propušta: Svakome i po 8.000 evra

VIP ili ne?

foto: pixabay.com

Francuski poslodavci našli su se pred paradoksom – iako je nezaposlenost u drugoj privredi evrozone na prilično visokom nivou u odnosu na ostatak tog područja.

Do kvalifikovanih radnika s potrebnim veštinama sve je teže doći.

Podaci nacionalnog statističkog zavoda Inséé pokazuju kako sve veći broj kompanija ima problema s nedostatkom kvalifikovane snage, iako je stopa nezaposlenosti za evropske pojmove na relativno visokih devet odsto.

Prošle godine čak je 330.000 oglasa za posao ostalo nepopunjeno. Izveštaj državne razvojne banke Bpifrance pokazuje kako devet od 10 srednje velikih kompanija ima taj problem.

Prema mišljenju poslodavaca, glavni razlog nedostatku kvalifikovanih radnika leži u neadekvatnoj školskoj spremi. Francuska vlada nada se da će sa 32 milijarde evra vrednim sistemom prekvalifikacija i doškolovanja uspeti da poboljša veštine radne snage i smanji nezaposlenost.

Vlada je u martu objavila kako će od januara 2020. svaki radnik, uključujući i one zaposlene na pola radnog vremena, moći da iskoriste vaučer u vrednosti 5.000 evra za kurs ili doškolovavanje po sopstvenom izboru, prenosi Poslovni dnevnik.

Za osobe bez kvalifikacija vrednost vaučera povećaće se na 8.000 evra.

Ova mera će se dopuniti s programom prekvalifikacije milion nezaposlenih i milion maturanata srednjih škola koji će idućih pet godina koštati tri milijarde evra godišnje.

(Skandalozno.rs, Izvor: poslovni.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Prilika koja se ne propušta: Svakome i po 8.000 evra"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.