“Pripremite se za najgore”: Havaje sati dele od eksplozivne erupcije vulkana! – VIDEO

Vrelina

foto-ilustracija: pixabay.com

Na istočnom krilu vulkana Kilauea na Havajima pojavile su se nove pukotine, prepune vulkanskih gasova, i očekuje se eksplozivna erupcija, javlja AP.

Geološko topografski institut SAD saopštio je da iz novih pukotina izbija lava, ali da još nije počela da teče. Geolozi upozoravaju da bi mogla da se dogodi eksplozivna erupcija koja bi kamenje i pepeo izbacivala nekoliko kilometara u vazduh.

Nove pukotine pojavile su se u subotu, što ukupan broj pukotina podiže na 17.

Vulkan Kilauea na Havajima – foto: Tanjug/AP

– Svi poručujemo ljudima da se pripreme za najgore. Trebalo bi da imaju plan A, plan B i plan C – rekao je jedan od državnih zvaničnika Roan Okomura, koji pomaže u jednom od skloništa za evakuisane, prenosi Rojters.

Zvaničnici civilne odbrane pozvali su stanovnike u blizini vulkana da budu na oprezu, spremni na evakuaciju u kratkom roku.

Otvorile su se nove pukotine na vulkanu – foto: Tanjug/AP

Evakuacije su počele prošle nedelje, nakon što je lava prodrla iz pukotina u zemlji, spalivši oko 20 kuća.

Pogledajte video vulkana Kilauea:

Guverner Havaja je upozorio da postoji mogućnost evakuacije većih razmera ako se otvori još pukotina, ali bi, istakao je, masovna evakuacija bila izvan lokalnih i državnih kapaciteta.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "“Pripremite se za najgore”: Havaje sati dele od eksplozivne erupcije vulkana! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.