PRLJAVO ZLATO I SEKS ROPSTVO: Kako su dve ilegalne industrije stvorile multimilionsku “korporaciju”

ZLATO

Foto: AP

Ilegalno rudarenje u Peruu izazvalo je epidemiju seks trafikinga, kriminala i krčenja šuma, a država nema nikakvo rešenje

Rudarenje i prodaja zlata čine glavnu franu peruanske sive ekonomije. Zarada od prodaje ilegalno izvađenog zlata prevazilazi čak i zaradu kokainskih kartela, a profit koji ovaj biznis donosi izazvao je nezapamćen talas kriminala.

Peru je trenutno vodeći proizvođač zlata u Južnoj Americi i šesti najveći na svetu, sa udelom od 5 odsto u globalnom tržištu. Oko 15 odsto ukupnog izvoza peruansko zlata, međutim, dolazi iz ilegalnih izvora zbog čega profit rudarske industrije iznosi oko 1.8 milijardi godišnje.

[adsenseyu5]

Iza ove astronomske zarada, ipak, krije se mračna strana biznisa – za svaki kilogram zlata koji se ilegalno izveze iz zemlje, desetine dece trpi zlostavljanje na sve unosnijem seks tržištu koje je postalo potpora ilegalne zlatarske industrije.

Puerto Maldonado, jedan od najozloglašenijih peruanskih centara trgovine ljudima, mesto je na kojem se odvijaju glavne operacije, skrivene od očiju javnosti.

Okružni tužilac Luis Alberto Sančez, kaže da su regulatorne mere kao intenziviranje rutinskih kontrola izgurali trafiking u oblast La Pampa, ali su zato otvorile vrata silovanjima, reketu i plaćenim ubistvima.

[adsenseyu1]

Oko 2.241 slučaj trgovine ljudima prijavljen je od 2009. do 2014. godine, a samo u 2015. godini zabeleženoi je 889 slučaja.

Preko 40 odsto prijava sadržalo je navode o seksualnoj eskploataciji, pri čemu je preko 50 odsto žrtava bilo starosti ispod 17 godina.

Ilegalna trgovina zlatom ne samo da je pogodila društvo Perua, već je katastrofalno uticala i na životnu sredinu – preko 150.000 hektara prašume je iskrčeno zarad rudarenja.

[adsenseyu1]

Dok mnogi pokušavaju da podiugnu svest javnosti o trafikingu, zaboravlja se da su budžetska sredstva Perua na minimumu, što obračun sa militimilionskom industrijom čini gotovo nemogućom.

Dok god međunarodna zajednica i humanitarne organizacije ne pruže pomoć, teško je da će Peru sam uspeti da izađe na kraj sa ovom krizom koja ne samo da ne pokazuje znake slabljenja, već je izvesno da će ići dalje i dalje dok joj se odlučno ne stane na kraj.

(Skandalozno.rs, Izvor: Newsweek.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PRLJAVO ZLATO I SEKS ROPSTVO: Kako su dve ilegalne industrije stvorile multimilionsku “korporaciju”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.