Pročitajte 13 zanimljivih činjenica o Kini – VIDEO

Ilustracija

Narodna republika Kina je zemlja u kojoj živi više od 1,35 milijardi stanovnika, što čini oko 20 odsto stanovništva na celoj planeti.

Sa tolikom populacijom i površinom koju obuhvata jednostavno je nemoguće ne izvući neke neverovatne činjenice o toj zemlji na Dalekom istoku.

Da vas ne zamaramo puno, već da odmah krenemo sa prvom od 13 činjenica o Kini.

1. Višak muškaraca

Zbog poznatog zakona o zabrani bračnim parovima da imaju više od jednog deteta, u Kini je trenutno više od 30 miliona muškaraca uzrasta između 25 i 40 godina koji neće imati ženu.

Kineski parovi su zbog zakona masovno abortirali devojčice kako bi imali muškog potomka. Epilog toga jeste višak pripadnika jačeg pola.

2. Broj svinja

Polovina ukupnog broja svinja na našoj planeti živi u Kini!

[adsenseyu1]

3. Više od 30 miliona Kineza živi u pećinama

Veliki deo Kineza koji stanuju u pećinama žive u provinciji Šansi. I kineski predsednik Si Đinping je navodno stanovao u pećini kada je za vreme Kulturne revolucije proteran u Šansi.

Foto: Racavedigger.com

4. Kineske pruge dva puta mogu da obaviju Zemlju

Kineske železničke pruge mogle bi dva puta da obaviju Zemljinu kuglu. Ukupna dužina kineskih železničkih pruga koje su u funkciji iznosi 93.000 kilometara, dok je obim zemlje 40.075 kilometara.

5. Svako na svetu može ima jedan par kinsekih čarapa

Oko 8 milijardi pari čarapa proizvede se samo u oblasti Datang. Ovo je dovoljan broj čarapa da svaka osoba na svetu dobije po jedan par, sudeći prema statistici iz 2011.

[adsenseyu1]

6. Kina svake godine iseče dvadeset miliona stabala

Kako bi zadovoljila potrebu za štapićima za jelo Kinezi iseku 20 miliona stabala. Oni godišnje “potroše” 80 milijardi pari štapića za jelo za jednokratnu upotrebu. Štapići su široki 0,5-1 centimetar i dugački 20 centimetara, a pomenuta količina je dovoljna do prekrije Trg Tjenanmen više od 360 puta. Stabla koja se seku stara su oko 20 godina.

7. Dok ste čitali ovaj tekst, Kinezi su popušili 100.000 cigareta

Kinezi su među prvima po ljudima koji su pušači. Zbog toga i ne čudi što pušenje ubije milion ljudi godišnje. To je više od ukupne populacije Kipra (865.000 stanovnika). Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će do kraja 2050. od posledica pušenja umirati tri miliona Kineza godišnje.

8. Kombi vozila za izvršenje smrtne kazne

Efikasnost iznad svega. U Kini postoje kombi vozila u kojima se izvršava smrtna kazna.

9. Kina je OGROMNA!

Kina je četvrta po veličini zemlja u svetu sa površinom preko 9,6 miliona kvadratnih kilometara. Iako zauzima prostor kao od Velike Britanije do Nigerije, u Kini postoji samo jedna vremenska zona.

10. Kinezi najviše troše od svih

Narod u Kini voli da troši novac, a dovoljan pokazatelj tome je to što za praznik 11. novembra (dupla jedanestica), potroše više nego Amerikanci za Dan zahvalnosti i popularni Crni petak zajedno.

11. Proizveli su cementa za dve godine, kao SAD za ceo 20. vek

Kina je najveći proizvođač cementa na svetu i troši oko 60 odsto količine cementa proizvedenog širom sveta.

12. Ostrvske fabrike

Kinezi su na ostrvima u Južnom kineskom moru izgradili neverovatan broj fabrika.

13. Zlato

Kinezi godišnje iskopaju i prerade više zlata od bilo koje druge zemlje na svetu – čak 270 tona za 12 meseci.

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pročitajte 13 zanimljivih činjenica o Kini – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.