Profesor Karmelo Ferlito tvrdi: Čuveni vulkan Etna u Italiji nije vulkan, već nešto drugo?

Erupcija

ETNA, foto-ilustracija: pixabay.com

Etna u Italiji poznata je kao jedan od najsnažnijih vulkana na planeti, ali jedan istraživač smatra da zapravo nije reč o “pravom” vulkanu.

Uprkos užarenim komadima stena koje izbacuje, Etna takođe svake godine proizvede oko sedam miliona tona vodene pare, ugljen-dioksida i sumpor-dioksida.

Profesor Karmelo Ferlito sa Univerziteta u Kataniji na Siciliji, koji godinama proučava ovaj vulkan, kaže da količina magme u Etni nikako nije dovoljna za proizvodnju tolike količine spomenutih jedinjenja.

“Da bi to bilo istina, Etna bi morala da proizvede najmanje deset puta veću količinu lave nego sada”, izjavio je naučnik za New Scientist.

Ferlito zato smatra da je Etna pre termalni izvor, nego vulkan.

Njegova studija ukazuje na to da Etna ne sadrži samo magmu, već i velike količine ugljen-dioksida, vode i sumpor-dioksida, koji izbijaju na površinu.

“Istopljene stene čine samo 30 odsto Etne”, objasnio je Ferlito.

Doktor Kajla Jakovino, istaknuti vulkanolog sa Univerziteta u Arizoni, smatra Ferlitovu ideju “inventivnom”, piše New Scientist.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Earth-Science Reviews.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, Daily mail)

Budite prvi sa komentarom na članku "Profesor Karmelo Ferlito tvrdi: Čuveni vulkan Etna u Italiji nije vulkan, već nešto drugo?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.