Promena ISTORIJE: Kina bila u kontaktu sa Evropom 1.500 godina PRE Marka Pola!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Novi nalazi arheologa daju potporu mišljenju da su Kina i Evropa bili u kontaktu više od 1.500 godina pre nego što je Marko Polo stigao prvi put u Kinu.

Putovanje poznatog Korčulanina u 13. veku bilo je prvi na Zapadu dobro dokumentovani kontakt sa Kinom, ali pokazalo se da su kineski istoričari zabeležili mnogo ranije posete ljudi za koje neki smatraju da se radilo o izaslanicima Rimskog carstva tokom 2. i 3. veka.

[adsenseyu5]

Kako javlja BBC, kineska arheološkinja Li Ksiuzen rekla je da sada imaju dokaze o bliskom kontaktu Kine iz vremena prvog kineskog cara sa Zapadom pre formalnog otvaranja Puta svile.

Ksin Ši Huang živeo je između 259. i 210. godine pre nove ere i postao je prvi car ujedinjene Kine. U blizini njegovog groba 1974. pronađeno je 8.000 statua ratnika od pečene gline, koji se danas smatraju jednim od opštepoznatih mesta kineske kulturne baštine.

Ali, u Kini pre izgradnje grobnice cara Ksin Ši Huanga nije postojala tradicija izrade figura u ljudskoj veličini. Stoga Ksiuzenova smatra da je vojska od terakote bila inspirisana umetnošću starih Grka, isto kao i akrobate i druge bronzane skulpture pronađene kod grobnice.

[adsenseyu1]

Jedna druga studija utvrdila je mitohodrijski DNK specifičan za Evropljane na nalazištu u zapadnoj kineskoj provinciji Ksin-jang, po čemu bi se moglo zaključiti da su Zapadnjaci došli, živeli i umrli na tom mestu u vreme prvog cara, čak i nešto ranije.

BBC navodi i mišljenje profesora Lukasa Nikela s bečkog univerziteta koji veruje da je prvi kineski car bio pod uticajem prve pojave grčkih skulptura u centralnoj Aziji, gde su se pojavile vek nakon Aleksandra Velikog, koji je umro 323. g. p.n.e.

Nalazi kineskih arheologa uključuju nove dokaze da je grobnica prvog cara mnogo veća nego što se ranije mislilo: čak 200 puta veća od egipatske Doline kraljeva.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Promena ISTORIJE: Kina bila u kontaktu sa Evropom 1.500 godina PRE Marka Pola!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.