Pronađen uzrok topljenja Antarktika, a nalazi se ispod leda, na dubini od tri kilometra?

Topljenje

foto-ilustracija: pixabay.com

Međunarodni istraživački tim pronašao je veliki izvor geotermalnog zračenja ispod lednika na istočnom Antarktiku, što može biti uzrok njihovog topljenja, saopšteno je na portalu „Sajens alert“.

Za proučavanje leda, stručnjaci su koristili specijalnu letelicu sa radarom uz pomoć koje su uspeli da identifikuju procese koji se dešavaju ispod leda na dubini od tri kilometra.

Advertisement
Prema rezultatima analize, led u tom području istočnog Antarktika topi se odozdo prema gore, a voda koja se stvara pri otapanju odlazi u jezera ispod lednika.

Prema rečima istraživača Toma Džordana iz Antarktičke službe Velike Britanije, proces topljenja lednika mogao bi da traje hiljade ili milione godina, ali to ne utiče na promene ledenog pokrivača.

Međutim, on je naglasio da bi u budućnosti višak vode na dnu ledenog pokrivača mogao učiniti taj region osetljivijim na spoljne faktore, poput klimatskih promena.

Naučnici su došli do zaključka da je dodatni uzrok topljenja lednika njihovo izlaganje radioaktivnim stenama i vrućoj vodi koja izvire iz Zemljine kore.

Podsetimo, ranije je međunarodni tim geofizičara otkrio tragove drevnih kontinenata ispod lednika na Antarktiku.

Istraživači su utvrdili da su neke oblasti istočnog Antarktika povezane sa starim kontinentom Gondvanom, koji je obuhvatao Afriku, Indiju, Australiju i Južnu Ameriku.

Advertisement

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Pronađen uzrok topljenja Antarktika, a nalazi se ispod leda, na dubini od tri kilometra?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.