Pronađeno davno izgubljeno “osmo svetsko čudo”?!

priroda

foto-ilustracija: pixabay.com

Mesto davno izgubljenog “osmog svetskog čuda” možda je ponovo pronađeno na Novom Zelandu.

Ružičaste i bele terase jezera Rotomahana na Severnom ostrvu, bile su velika turistička atrakcija početkom 19. veka i ljudi su izdaleka dolazili da ih vide.

Verovalo se da su uništene vulkanskom erupcijom 1886. i više niko nije mogao da nađe čak ni mesto na kojem su se nekada nalazile, jer tačne koordinate nisu nigde zapisane.

Međutim, jedan geolog je 2010. pronašao davno izgubljen dnevnik u kom je opisana lokacija terasa.

[adsenseyu5]

“U poslednjih 12 meseci proveli smo 2.500 sati u traženju terasa”, kaže Reks Ban, član ekspedicije. “Uvereni smo da smo pronašli tačnu lokaciju. Bliže smo joj nego bilo ko drugi u poslednjih 130 godina.

                               

Dnevnik je pronašao dr Saša Nolden i to u švajcarskom gradu Bazelu. Pripadao je dr Ferdinandu fon Hohšteteru, čuvenom geologu koji je radio na istraživanju zemljišta u Novom Zelandu.

Međutim, jezerska oblast se posle njegovog boravka u Novom Zelandu drastično promenila, zbog erupcije obližnjeg vulkana Taravera.

[adsenseyu1]

Nakon pronalaska dnevnika, istraživači su koristili razne složene geološke metode u potrazi i svoj rad objavili u “Journal of the Royal Society of New Zealand“.

Oni pišu da su terase najverovatnije bile prekrivene pepelom tokom erupcije i da su ležale barem 10 metara ispod površine tla pored jezera.

Neko bi rekao da ih je vulkan uništio, ali dr Nolden i Ban veruju da su netaknute iako za to još nemaju dokaz.

Oni smatraju da bi ponovo mogle da budu zaštitni znak Novog Zelanda i u svojoj potrazi imaju podršku lokalnog Tuhurangi plemena.

(Skandalozno.rs, b92.net, Izvor: Independent)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Pronađeno davno izgubljeno “osmo svetsko čudo”?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.