PROTESTI U MAKEDONIJI: Narod ustao protiv promene imena (VIDEO)

protesti

Foto: printscreen/youtube

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je u Skoplju protiv promene imena Makedonije, zahtevajući od vlade da obustavi pregovore sa Grčkom.

Demonstranti zahtevaju rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom bi se zemlja priznala pod imenom Makedonija, a sa govornice iznete su optužbe i na račun vladajuće i na račun glavne opozicione partije za izdaju nacionalnog interesa.

Učesnici protesta su uzvikivali: “Mi smo Makedonci.”

Demonstranti, mašući makedonskim zastavama, protestovali su zbog mogućih izmena naziva Bivše Jugoslovenske Republike po zahtevu Grčke, prenosi Rojters.

Proteste je organizovao pokret “Mi smo Makedonija”, a učesnici su se okupili kod statue Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju.

– Ovde smo zbog pitanja imena, identiteta, ustava i jezika u vezi sa kojima moramo da zauzmemo čvrst stav, rekla je Evica Stojanova Kamberova, jedan od organizatora protesta.

Demonstranti su zatražili od vlade premijera Zorana Zaeva da obustavi razgovore sa Grčkom o sporu oko imena.

Raduj se, Srbijo: Ivana Španović je SVETSKA ŠAMPIONKA!

Istovremeno, makedonska dijaspora u Australiji, Americi i Evropi održala je proteste na kojima je od makedonske vlade zatražila da prekine pregovore sa Atinom i ne dozvoli promenu ustavnog imena, prenela je MIA

 

Na prethodnom protestu u Skoplju, u utorak, demonstranti su zapalili zastave Grčke i Albanije. Tada je jedan policajac povređen, a jedan muškarac priveden zbog posedovanja Molotovljevih koktela.

Ivica Dačić: „Albanci u Prištini ni ne uzimaju kompromis u obzir“

Glavna poruka koja se mogla čuti sa govornice bila je “Makedonija je važnija od međunarodnih organizacija”.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "PROTESTI U MAKEDONIJI: Narod ustao protiv promene imena (VIDEO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.