Prva reakcija iz EU na gaf Mogerinijeve sa „priznanjem države Kosovo“

EU

Foto: AP Photo / // /Visar Kryeziu

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da se politika Brisela nije menjala i da se asterisk, tzv. „zvezdica“, koja označava statusnu neutralnost, koristi u svim zvaničnim dokumentima u kojima se pominje Kosovo.

„Naša politika o tom pitanju se nije menjala“, kaže Kocijančičeva za Tanjug.

Povodom napisa u srpskim medijima da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini napravila „gaf“ i „priznala Kosovo“ ne koristeći uvek „zvezdicu“ iz imena Kosova na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe, Kocijančičeva tvrdi da se ta oznaka koristi u svim zvaničnim dokumentima EEAS-a.

„Naša politika se tu nije menjala. Mi koristimo asterisk u svim zvaničnim dokumentima, i to je jasno naznačeno na sajtu“, rekla je Kocijančičeva.

U zvaničnim dokumentima EEAS-a i Evropske komisije kao što su godišnji izveštaji o Kosovu, Mapa puta za viznu liberalizaciju za Kosovo ili poslednja Strategija proširenja na Zapadni Balkan iza imena Kosova stoji „zvezdica“ koja označava neprejudiciranje stautsa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Kocijančičeva, međutim, nije odgovorila zašto se zvezdica ne koristi i za drugi materijal kao što su izjave zvaničnika EU ili medijska saopštenja.

ALI ŠAKMANI: Ako Izrael napadne Siriju zažaliće zbog toga

U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da politika Evropske spoljnopolitičke službe kojom se Kosovo označava „zvezdicom“ samo u zvaničnim dokumentima EU nije novina.

Navodi se da su i diplomatski predstavnici Srbije u više navrata poslednjih godina skretali pažnju zvaničnicima EU na to, ali da je „politika EEAS-a ostala nepromenjena“

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Prva reakcija iz EU na gaf Mogerinijeve sa „priznanjem države Kosovo“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.