Prva reakcija Moskve na proteste u Srbiji

Rusija

Moskva – foto: pixabay.com

Rusija želi da se Srbija dinamično razvija, i uverena je da će srpsko rukovodstvo učiniti sve kako bi se rešila situacija sa protestima u zemlji, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Srbija je naš partner, partnerska strana sa kojom nas vezuju istorijski i kulturni odnosi. Zbog toga, naravno, želimo da vidimo Srbiju kao stabilnu zemlju koja se dinamično razvija. I činimo sve da tako bude u okviru bilateralni odnosa. To je unutrašnja stvar Srbije.

Uvereni smo da srpsko rukovodstvo čini sve kako bi razrešilo ovu situaciju“, komentarisao je Peskov proteste u Srbiji.

U subotu i nedelju u Beogradu su održane protivvladine demonstracije koje je organizovala opozicija aktuelnog srpskog predsednika Aleksandra Vučića. U subotu su demonstranti ušli u zgradu nacionalne radio-televizije RTS sa zahtevom da se promeni uređivačka politika i pretili zaposlenima. Opozicija je u nedelju pokušala da probije policijski kordon oko Predsedništva i policijske uprave.

ODLUKU ĆE PREPUSTITI GRAĐANIMA: Priština sprema još jedan potez koji zakopava šansu za dogovor

Na uličnim demonstracijama protiv Vlade, koji se održavaju svake nedelje u Beogradu i drugim gradovima Srbije više od tri meseca, uglavnom učestvuju aktivisti devet stranaka i pokreta, ujedinjenih u Savez za Srbiju, kao i obični građani. Savez ima predsedništvo, od kojih su najpoznatiji članovi bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i lider parlamentarne stranke Dveri Boško Obradović. Akcije su dosad bile mirne. Organizatori smatraju da je u zemlji uspostavljen nedemokratski režim vlasti i zahtevaju ostavku predsednika.

(Skandalozno.rs/izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Prva reakcija Moskve na proteste u Srbiji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.