Prva žrtva rata u Vukovaru bio je Srbin

rat

Foto: Pixabay

Okidač za oružani sukob Srba i Hrvata u Vukovaru bilo je ubistvo Srbina Jovana Jakovljevića 29. maja 1991. godine, piše zagrebački “Jutarnji list”.

NJegove ubice, kao i naručioci ubistva do danas nisu privedeni pravdi, a Slobodan Jakovljević, Jovanov sin, njegova majka Zorka i brat Zoran još čekaju epilog istrage.

“Moj otac je ubijen samo zato što je bio Srbin i to Srbin koji je u Vukovaru nešto značio, s obzirom na to da je bio poslovođa u sportskom delu `Veleprometa`. Bio je poznat u fudbalskim i lovačkim krugovima, ne samo u Vukovaru, nego na području cele Jugoslavije”, navodi Jakovljević.

On dodaje da njegov otac nije pravio probleme, niti je do tada bilo ikakvih problema.

“Na kraju su mu bez suda presudili naši susedi. NJegovo ubistvo je bila poruka Srbima da više nemaju šta da traže u Vukovaru. Poslužilo je i kao način da se stvari u našem gradu dodatno zahuktaju”, dodaje Jakovljević.

“Jutarnji list” navodi da se o Srbima koji su u Vukovaru i okolini ubijeni i nestali tokom 1991. godine u hrvatskoj javnosti vrlo malo i retko govori i piše.

Jakovljević je istakao da njegova porodica na vukovarskom području živi više od 400 godina. “Mi nismo u Vukovar ušli na tenku”, istakao je Jakovljević.

“Jutarnji” navodi da je povod za razgovor bilo reagovanje pripadnika srpske zajednice u Vukovaru na protest koji je organizovao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je “nezadovoljan rezultatima istrage zločina nad Hrvatima u Vukovaru”.

Predsednik Poljske: Nemačka da nam plati za razaranje Varšave u Drugom svetskom ratu

Na to je odgovorio i zamenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković, koji je istakao da bi takav protest imao smisla samo kada bi se na njemu govorilo i o 50-60 Srba koji su u Vukovaru i okolini ubijeni 1991. godine.

(Skandalozno.rs/izvor: Srna)

Budite prvi sa komentarom na članku "Prva žrtva rata u Vukovaru bio je Srbin"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.