Prve životinje EVOLUIRALE u najgorem dobu na zemlji pre 700 miliona godina!

Svemir

foto: AP

Pre oko 700 miliona godina, Zemlja je bila prekrivena snegom. Polarni ledeni prekrivač širio se dok nije zahvatio čitavu kuglu. Okeani su se pretvorili u bljuzgavicu. Ogromna ledena i snežna površina reflektovala je sunčevu svetlost nazad u svemir, pogoršavajući beskrajnu zimu, piše “Vašington post”

Privremeno olakšanje dolazilo je u obliku masivnih vulkanskih erupcija, koje su izbacivale ugljen-dioksid u atmosferu i uzrokovale doba globalnog zagrevanja. Ali, i to se izmaklo kontroli. Zemlja je postala staklena bašta – njeni okeani su bili dovoljno vreli da skuvaju svoje stanovnike, a okolina je pustošena poplavama.

Onda, iznenanda, nešto oko pomeranja kontinentalnih ploča ili neba zatamnjenog pepelom, prouzrokovalo je ponovno hlađenje planete. Teško je zamisliti teže vreme za sićušna stvorenja koja pokušavaju da prežive. Ali ovaj period, zvan kriogenijski, onaj je u kojem su složene životinje nastavile dalje.

[adsenseyu5]

Iz ostataka vatrom i ledom oštećene planete pojavila se evolutivna grupa iz koje su došle meduze i korali, mekušci, puževi, ribe, dinosaurusi, bube, ptice i, na kraju, svi mi.

Ovo nije slučajnost, kažu naučnici. U studiji objavljenoj u ovonedeljnom žurnalu “Priroda” istraživači kažu da je pojava kompleksnih, multićelijskih životinja neraskidivo povezana sa razvojem algi čiju su pojavu uzrokovale iste destruktivne sile koje su od kriogenijskog perioda napravile pakao.

Život je postojao na Zemlji skoro koliko i sama planeta. Ali stvorenja koja su je naseljavala prvih tri miljiarde godina bila su sićušna, uglavnom jednoćelijske bakterije.

Ali, pre oko 650 miliona godina, tokom toplog perioda između Zemljinih ledenih doba, sofisticiranija stvorenja su počela da evoluiraju. Sa svojim rudimentarnim tkivima, uključujući neurone, brzo su se podelila na razne grupe životinja koje danas prepoznajemo.

– Bliska vremenska veza između topljenja leda na Zemlji, podizanje nivoa hranjivih materija u okeanima, razvoj algi i odmah potom evolucija životinja ukazuje da su ti događaji povezani. Ovo nam pomaže da shvatimo zašto postojimo – istakao je vođa studije Joken Broks sa Univerziteta Australija.

[adsenseyu1]

Kad se led na Zemlji konačno otopio, smrvljene stene su zajedno sa hranjivim materijama isprane okeanima. Velike količine kiseonika oslobodile su se u okean i vazduh. Iznenadna dostupnost hranjivih materija dovela je do procvata algi i, konačno, kompleksnijih životinja.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:M. Milikšić , The Washington Post)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Prve životinje EVOLUIRALE u najgorem dobu na zemlji pre 700 miliona godina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.