PRVI PUT ikad: Srbija stavljena na listu NAJBOLJIH i najmoćnijih zemalja sveta – evo gde!

Obeležje

foto-ilustracija: pixabay.com

Ove godine se i Srbija našla u godišnjem izveštaju o najboljim državama sveta koji je objavila Američka medijska organizacija “US News and World Report”.

U njemu su se, pored Srbije, našle još 80 država koje je organizacija ocenjivala pomoću različitih kriterijuma kao što su kvalitet života, nasleđe, istorija, prava državljana, moć.

Više od 21.000 poslovnih lidera, pripadnika informisanih elita i građana uopšte, dalo je svoje odgovore o tome šta misle i znaju o kojoj državi.

[adsenseyu5]

Prema kriterijumu moći, u vrhu liste su očekivano SAD, Rusija i Kina.

Iako opada podrška američkoj ulozi svetskog vođe, SAD su i dalje na prvom mestu, zbog ekonomskog, političkog i kulturnog uticaja koje imaju na druge.

Rusija u stopu prati Ameriku, koja je zahvaljujući prirodnim resursima i jedna od najbogatijih zemalja.

Kina ima najveću vojsku, a predviđa se i da će njena rastuća ekonomija do 2050. biti najveća na svetu.

Na četvrtom mestu je Velika Britanija, ali se pretpsotavlja da će joj se rang pogoršati zbog Bregzita.

Za njom sledi Nemačka, najmoćnija zemlja EU, a među prvih deset su i Francuska, Japan, Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

foto: printskrin/usnews.com

Srbija je najbolje kotirana zemlja na Balkanu i i nalazi se na 46. mestu, pa je bolje rangirana i od mnogo većih zemalja. Ovo mesto je zauzela zahvaljujući dobro ocenjenoj vojsci tačnije po kriterijumu moći.

[adsenseyu5]

Ipak, moć je samo jedan kriterijum liste “Najbolje zemlje”, a tu je situacija bitno drugačija.

Hrvati su se na konačnoj listi našli na 49. mestu, a Slovenci na 53. Bosna i Hercegovina, Makedonija kao i Crna Gora se nisu ni našle na listi.

Kada se izračunaju svi kriterijumi, najbolja država prema ovoj listi je Švajcarska, jedna od najbogatijih država sa visokim kvalitetom života.

Na drugom mestu je Kanada, a na trećem Velika Britanija. Iza njih slede Nemačka i Japan, a među prvih deset su i Švedska, SAD, Australija, Francuska i Norveška.

Na ovoj listi se sa sveukupno lošom ocenom Srbija našla na poražavajućem poslednjem mestu, najviše zbog loših ocena kvaliteta života, građanskih prava i kulturnog uticaja.

Ispred nas u dnu liste su i Nigerija, Alžir i Iran.

Spisak zemalja koje su se našle na listi “Najbolje zemlje”, možete videti ovde.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "PRVI PUT ikad: Srbija stavljena na listu NAJBOLJIH i najmoćnijih zemalja sveta – evo gde!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.