PRVI ZAGRLJAJI: EU i NATO čestitali Makedoniji promenu imena

Makedonija

Foto: AP Photo / Boris Grdanoski

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i komesar za pristupne pregovore Johanes Han čestitali su večeras Makedoniji na usvojenim ustavnim izmenama, potrebnim za primenu Presapanskog sporazuma sa Grčkom o imenu zemlje.

„Čestitamo Parlamentu na izglasavanju ustavnih izmena. To je važan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma“, navode u zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Zvaničnici EU ocenjuju da su makedonsku politički lideri i građani pokazali odlučnost da iskoriste „jedinstvenu i istorijsku“ priliku za rešavanje jednog od „najstarijih problema u regionu“ i da odlučno krenu napred putem EU, prenosi Tanjug.

„EU snažno podržava ovaj sporazum koji je primer za pomirenje u regionu i celoj Evropi“, istakli su Mogerinijeva i Han.

U EU napominju da u iščekivanju pune primene Prespanskog sporazuma, postignutom između Atine i Skoplja o budućem imenu nekadašnje jugoslovenske republike Makedonije, Unija nastavlja da u potpunosti podržava Makedoniju u ostavarivanju njenog strateškog cilja EU integracija.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, nakon što je u Skoplju Sobranje izglasalo ustavne promene potrebne za primenu Prespanskog sporazuma sa Grčkom o izmeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija, uputio je večeras na Tviteru čestitku premijeru Zoranu Zaevu.

„NATO snažno podržava punu primenu sporazuma, koji predstavlja važan doprinos stabilnom i prosperitetnom regionu“, poručio je Stoltenberg putem ove društvene mreže.

GOTOVO: Makedonija promenila ime

Makedonskog premijera Zorana Zaeva prvi je zagrlio i čestitao mu zamenik premijer zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani, kada je Sobranje dvotrećinskom većinom večeras izglasalo ustavne izmene, prema kojima se po Prespanskom sporazumu ta država sada zove Republika Severna Makedonija.

Osmani je u sali Sobranja sedeo do Zaeva, kojem su potom čestitali i ostali ministri i poslanici koji su svojim glasovima omogućili izmene Ustava.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "PRVI ZAGRLJAJI: EU i NATO čestitali Makedoniji promenu imena"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.