Putin je sluša bez pogovora: Ona je spasla Rusiju od ekonomske propasti!

Bankarka

Bankarka Elvira Nabiuljina, druga najmoćnija ženom Rusije, odolela je svim pritiscima i uspela da oporavi nacionalnu valutu. Kažu da joj nije problem da skreše u brk i Vladimiru Putinu kad on nije u pravu.

Kada je krajem prošle godine ruska rublja počela da varira i našla se u slobodnom padu, mnogi su bili spremni da kažu da sankcije Rusiji, zbog umešanosti u ukrajinski sukob, daju rezultate te da bi moglo da počne odbrojavanje Putinovih dana u Kremlju. Iako se činilo da ruska kola jure nizbrdo, ovih dana je stigla vest da se rublja skinula s aparata i polako vraća svoju snagu u odnosu na evro i dolar.

Kad je rublja počela da pada, Elvira Nabiuljina nije gubila glavu i posezala za kratkoročnim rešenjima (Foto: Profimedia)
Rublja je ponovo zanimljiva i ulagačima i štedišama, a s obzirom na rast cena nafte (na nivou od oko 60 dolara za barel), predviđeni kolaps ruske ekonomije je, barem za sada, zaustavljen. Osim toga, velika većina Rusa zbog izolacije i teškoća u kojima su se našli okrivljuju “antiruski Zapad”, a ne sopstvenu političku elitu.

[adsenseyu1]

Likovanje Moskve

Ipak, Rusija likuje jer sankcije nisu dale rezultate koje su Brisel i Vašingon očekivali, a za oporavak rublje najzaslužnija je jedna od najbliskijih Putinovih saradnica i osoba koja je jedan od glavnih nosilaca “Putinovog ekonomskog programa” – energična pedesetdvogodišnja predsednica Središnje (narodne) banke i donedavna predsednikova pomoćnica za ekonomska pitanja Elvira Nabiulјina.

Čarobnica od bankara: Elvira Nabiuljina (Foto: Reuters)Čarobnica od bankara: Elvira Nabiuljina (Foto: Reuters)

 

Ona nije podlegla panici koja je zavladala Kremljom, nego je, uprkos pretnjama, odbila da iz rezervi ubrizga sredstva za spas rublje. Čekala je i kalkulisala s drugim parametrima.

Rizik se isplatio

Takav rizik se isplatio, tržište se stabilizovalo, a rublja je počela da se vraća na realan nivo. Ruski mediji su zabrujali: Da li je Elvira Nabiuljina žena kojoj Rusija duguje spas?! Ona je među vodećim ekonomskim stručnjacima, a neki je smatraju i sivom eminencijom ili barem delom ekonomskog tima koji mora da smisli način da Rusija ne doživi kolaps, pogotovo jer su glavne poluge njenog rasta ono što im je “Bog rasuo po Sibiru” – nafta, plin, ugalj i zlato, a industrijska proizvodnja je tek negde po strani.

Sa direktorkom MMF Kristin Lagard (Foto: AP)Sa direktorkom MMF Kristin Lagard (Foto: AP)

[adsenseyu1]

Ponoćne vožnje

Nabiuljina, jedna od najboljih studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Moskvi, uletela je u posao u jeku najtmurnijeg razdoblja Rusije: raspad SSSR, ekonomija na rubu provalije, barel na 20 dolara, politička nestabilnost.

U vreme dolaska Putina u Kremalj 2000. radila je u Centru za strateške odluke, gde je ubrzo zapela za oko Putinovom prijatelju i finansijskom magu Germanu Grefu i postsovjetskom kremaljskom starosedeocu, neformalnom lideru neoliberalne frakcije ruske citadele moći, Anatoliju Čubajsu.

Brzo se našla u vrhu (Foto: AP)Brzo se našla u vrhu (Foto: AP)

Nabiuljina nije propustila šansu, a Gref joj je bio vetar u leđa i doveo je u Ministarstvo ekonomskog razvoja, koje će ona preuzeti – tako je htela sudbina – baš kobne 2008, kada počinje recesija. Iako su Aleksej Kudrin, tadašnji ministar finansija, i Gref pobrali sve zasluge kada je Rusija uspela da se izvuče iz krize, jasno je da ni Nabiuljina nije bila nevažan činilac.

Postrojavanje (Foto: AP)Postrojavanje (Foto: AP)

 

Moskovski mediji pišu da ume da se zakači s Putinom, a on joj sad jede iz ruke. Ugledni nedeljnik Ogonjok proglasio ju je drugom najuticajnijom ženom Rusije, iza šefice Senata, Valentine Matvijenko, za koju kažu da je politička figura. Doduše, Nabiuljina ima i kritičare, koji smatraju da je ona “najveći neprijatelj ruske industrije”.

O njenom privatnom životu malo se zna. Udata je za direktora Više ekonomske škole, Jaroslava Kuzminkova, koji joj je bio mentor na doktoratu. Imaju sina Vasilija.

Zna se da za relaksaciju u noćnim satima katkad projuri moskovskim ulicama u „jaguaru“ S Type.

(jutarnji.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin je sluša bez pogovora: Ona je spasla Rusiju od ekonomske propasti!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.