Putin: Niko nikada neće uspeti da potčini Rusiju i prilagodi je sebi! – VIDEO

Intervju

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su ideali patriotizma, koji su sa uspehom i sa ponosom sačuvani, toliko duboki i jaki da niko nikada nije uspeo, niti će uspeti da potčini Rusiju i da je oblikuje prema sopstvenim merilima.

Povodom 12. juna – Dana Rusije, šef države u Kremlju tradicionalno je uručio državne nagrade za posebna dostignuća u oblasti nauke i tehnike, književnosti i umetnosti, kao i u sferi humanitarnog rada.

“Rusija ne samo da je s ponosom odolela najtežim iskušenjima, nego je za svega četvrt veka ostvarila uspešan prodor u demokratiji i tržišnoj ekonomiji, uspevši da se učvrsti kao savremena, otvorena i samostalna zemlja“, rekao je Putin na svečanosti a preneo “Sputnjik”.

Ruski predsednik je naglasio da je očuvana sama suština ruske državnosti, jedinstvena nacionalna šarolikost naroda i njegovo istorijsko jedinstvo, vekovna tradicija, predanost otadžbini, junaštvo i hrabrost u zaštiti njene slobode i nezavisnosti, njenih interesa.

“Ovi ideali patriotizma toliko su duboki i jaki, da niko nikada niti je uspeo niti će uspeti da Rusiju oblikuje prema sopstvenim merilima. Nas je nemoguće otkinuti od naših korena i izvora“, rekao je ruski predsednik.

[adsenseyu1]

Inače, Državna nagrada Ruske Federacije najviše je državno i društveno priznanje za zasluge ruskim naučnim i kulturnim radnicima.

Ovogodišnji laureati su akademici Evgenij Kablov, Genadij Krasnikov i Valerij Tiškov, direktorka park-muzeja

“Tarhana“ Tamara Melnikova, filmski reditelj Aleksandar Sokurov i glumica Čulpan Hamatova. Za humanitarni rad nagrađena je kompozitorka Aleksandra Pahmutova.

Aleksandar Sokurov je, primajući priznanje, naveo da mu u srcu, bez obzira na praznik, vlada tuga.

“Otadžbina naša ide teškim i napornim putem. Niko ne zna šta nas čeka. I ja bi želeo da zamolim Boga da nas sačuva od grešaka“, rekao je reditelj.

Posle ceremonije uručenja državnih nagrada na Ivanovskom trgu ispred Kremlja biće upriličen svečani prijem povodom Dana Rusije.

Dan Rusije je jedan od najmlađih državnih praznika.

Na taj dan, 12. juna 1990. godine, usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije. Oficijalni naziv “Dan Rusije“ usvojen je 2002. godine.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin: Niko nikada neće uspeti da potčini Rusiju i prilagodi je sebi! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.