Putin optužuje: Evropa je deo svog suvereniteta predala Vašingtonu!

Intervju

Predsednik Rusije ocenio da je Evropa deo svog suvereniteta nije predala samo NATO-u, već i Vašingtonu.

„Problem sa Evropom je što ne sprovodi samostalno spoljnu politiku“, rekao je Putin u dokumentarnom filmu Saide Medvedeve „Svetski poredak“, koji je emitovan na televizijskom programu „Rusija 1″, preneo je Sputnjik.

„U principu, to je normalno kada se deo suvereniteta preda vojno-političkom bloku, ali u trenutnoj situaciji evropski suverenitet nije predat u ruke samo NATO-u, već njenom lideru – SAD“, istakao je predsednik Rusije. Kao primer, Putin je naveo ulazak američkih vojnika u Irak, podsetivši da su se i Nemačka i Francuska zalagale protiv toga, te su im svi prebacili da nisu u pravu.

„Potvrdilo se da je sam (bivši predsednik Francuske Žak) Širak, koji je gajio bliske odnose sa sunitskim delom Bliskog istoka, još tada prevideo do čega će to dovesti. Svedoci smo da su sve te zemlje doživele urušavanje državnosti, da terorizam cveta, a kao rezultat imamo napade po Parizu. Širak je to tada govorio i bio je u pravu, isto kao i (bivši kancelar Nemačke Gerhard) Šreder“, ocenio je Putin.

Rusija ne očekuje od Evrope da se odrekne severnoatlantske orijentacije, već da prestane slepo da prati instrukcije Vašingtona i započne aktivno da pronalazi rešenja, rekao je Putin.

„Smatram da bi bilo ispravno da naši evropski partneri počnu da pronalaze sopstvena rešenja, a ne da slušaju instrukcije koje dolaze sa one strane okeana, istakao je Putin. Predsednik Rusije naglasio je da Evropa treba da se vodi sopstvenim unutarpolitičkim, ali i državnim interesima.

„Čini mi se da je u interesu svih evropskih zemalja, ako grešim neka me ubede u suprotno, da se objedine napori za pronalazak ekonomskih i političkih rešenja, za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kao i za rešavanje čitavog niza ekoloških problema“, ocenio je Putin. On je naveo da niko ne želi da broj zemalja sa nuklearnim naoružanjem raste i da tu opasnost razumeju sve zemlje. Putin je ocenio da u osnovi svih savremenih međunarodnih odnosa stoji Ustav Ujedinjenih nacija – to je fundament međunarodnog prava.

„Često iskrsavaju sporni momenti kada se interesi određenih država sukobljavaju. To se ponekad dešava veštački, a katkad i iz objektivnih razloga, što dovodi do narušavanja Ustava UN“, rekao je Putin.

On je zaključio da se interesi svih zemalja podudaraju kada je reč o primeni oružja za masovno uništavanje.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin optužuje: Evropa je deo svog suvereniteta predala Vašingtonu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.