Putin rasporedio svu raspoloživu vojsku radi odbrane ogromnog nalazišta nafte na Arktiku!

Rusija kreće o odbranu Arktika

Povodom otkrića ogromnog ruskog nalazišta nafte na Arktiku, koje se procenjuje čak veće i od nalazišta u Meksičkom zalivu, ruski predsednik Vladimir Putin, izdao je naređenja da vojska u najkraćem roku razmesti trupe sa svim raspoloživim snagama radi zaštite nalazišta od napada i vojne intervencije drugih zemalja.

Konvoj ruske severne flote, koji je dostavio vojsku i opremu za obnovu baze na Arktiku, izveo je protivpožarne vežbe pre nego što će se vratiti kako bi testirao svoje kapacitete i sposobnosti u neprijateljskoj ledenoj okolini.

Vojni zvaničnici prisustvovali su vežbama koje su se održale blizu ostrva Kotelnji, gde se nalazi prva od baza koje će pomagati Moskvi da zaštiti svoje novopronađene resurse.

Cilj kontrolisanja Arktika na vojni način će biti teži nego što zvuči. Grubi uslovi pogađaju ne samo ljude, već i opremu.

Gorivo, motori, municija, pa i sami brodovi, dizajnirani su tako da mogu da funkcionišu na temperaturama ispod nule i da lako podnose habanje.

“Naš glavni cilj je istraživanje i ocena uslova na Arktiku, kao i pogodnost našeg oružja i opreme na udaljenom severu”, rekao je kapetan prve klase, Vladimir Kondratov, komandant grupe brodova Severne flote.

Vežbe su namenjene za testiranje razarača Admirala Lefčenka, glavnog broda ekspedicije, ali i novih zemaljskih trupa. Krstareći projektil je ispaljen sa ostrva Kotelnji kako bi se demonstrirale njihove veštine gađanja dok je posada broda pokazivala koliko dobro može da presreće projektile.

“Gotovo ceo protivvazdušni arsenal broda je testiran: projektili, topovi, ali i puške na palubi”, dojavio je Gazdijev sa lica mesta.

Sledeći deo misije je putovanje od 4.000 kilometara nazad u Severemorsk u severozapadnoj Rusiji, gde je čitava Severna flota stacionirana.

(Webtribune.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Putin rasporedio svu raspoloživu vojsku radi odbrane ogromnog nalazišta nafte na Arktiku!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.