PUTIN SE NE OBAZIRE NA ZAPAD: Isporuka moćnog S-300 Siriji je već počela!

Rusija

Foto: Rojters

Pomoćnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost odluku koju je objavio ministar odbrane RF – general armije Sergej Šojgu – nazvao je „glavnom greškom“ Rusije povodom Sirije i Bliskog istoka.

Istovremeno je izrazio „očekivanje“ oficijelnog Vašingtona da će se ruski državno-vojni vrh predomisliti i odustati od isporuke Damasku S-300.

Amerikanci su se očekivano uzbudili jer S-300 u sastavu sirijske PVO bitno menjaju odnos snaga na Bliskom istoku. Ne samo time što Tel Avivu oduzimaju dosadašnju mogućnost da nekažnjeno izvodi avionske i raketne udare po ciljevima na teritoriji Sirije

Iz istih razloga je izraelski premijer Benjamin Netanjahu telefonski razgovarao sa Vladimirom Putinom.

Razgovor je tražio Netanjahu. A svi su izgledi da se uzalud potrudio, iako je činio sve što je mogao da Putina ubedi da je Sirija „nepouzdan igrač“ i da će moderno naoružanje poput S-300 u njenim rukama biti „opasnost za ceo region“.

U Moskvi je saopšteno da mu je Putin predočio da Rusija jačanje odbrambenih mogućnosti Sirije sistemima S-300 smatra „adekvatnim stvorenoj situaciji“. Još je podvukao da će to jačanje sirijske PVO biti u funkciji otklanjanja mogućih pretnji životima pripadnika ruskog vojnog kontigenta u Siriji.

Moskva: Amerika otkriva slabost zbog koje ruše sporazume

Ruski lider je Netanjahuu, sa kojim inače ima dobre lične odnose, ponovio da se u Moskvi krivcem za tragediju ruskog izviđačkog aviona Il-20 smatraju Izrael i njegova avijacija.

Ovo se može smatrati i indirektnim odgovorom Boltonu i Beloj kući.

Utoliko pre što se u saopštenju Kremlja naglašava da isporuka Siriji S-300 nije uperena ni protiv koje treće zemlje i da se moskva prilikom donošenja odluke (o isporuci) primarno rukovodila razlozima bezbednosti svog „sirijskog kontigenta“.

(Skandalozno.rs/Pravda.rs/Izvor: fakti.org)

Budite prvi sa komentarom na članku "PUTIN SE NE OBAZIRE NA ZAPAD: Isporuka moćnog S-300 Siriji je već počela!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.