PUTIN: Vlasti u Kijevu moraju da shvate da sukob između Rusije i Ukrajine nije u zajedničkom interesu

Rusija

Foto: printscreen/youtube

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“ izjavio da je zarad rešavanja aktulene nezdrave situacije u svetu pre svega potrebno odustati od primene arhaičnih koncepata obuzdavanja i filizofije blokova kao što je to slučaj bio za vreme Hladnog rata.

Sistem bezbednosti u svetu, prema njegovim rečima, mora biti jedinstven i nedeljiv.

Putin se osvrnuo i na pitanje potencijalnog susreta sa novoizabranim ukrajinskim predsednikom rekavši da bi takav sastanak bio moguć ukoliko bi Vladimir Zelenski počeo da ispunjava svoja predizborna obećanja po pitanju uspostavljanja direktnog kontakta sa građanima u Donbasa.

Odgovarajući na pitanje o opasnostima Rusije u vezi sa širenjem NATO-a i optužbama Istočne Evrope o mogućim agresivnim potezima Moskve, Putin je rekao da je za „prevazilaženje sadašnje nezdrave situacije neophodno odustati od arhaičnih koncepata ‘obuzdavanja’ iz vremena Hladnog rata ‘blokovske filozofije’“.

Prema Putinovom mišljenju, savremeni bezbednosni sistem „treba da se zasniva na osnovnim principima međudržavne komunikacije sadržane u Povelji Ujedinjenih nacija i Helsinškom aktu, uključujući neprimenjivanje sile ili pretnje silom, nemešanje u unutrašnje poslove suverenih država i mirno, političko rešavanje sporova“.

On je istakao da Rusija ceni napore Italije u jačanju uzajamnog razumevanja na evroatlantskom protstoru i uvek je otvorena za zajednički rad sa italijanskim i drugim zapadnim partnerima u borbi protiv stvarnih bezbednosnih izazova i pretnji, uključujući međunarodni terorizam, trgovinu narkoticima i sajber-kriminal

U Rusiji pronađen tenk iz Drugog svetskog rata, zajedno sa ostacima posade – VIDEO

Komentarišući odnose sa Ukrajinom, Putin je izjavio da su dijalog i poboljšanje odnosa Moskve i Kijeva mogući ako ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ispuni svoja predizborna obećanja, „započne direktan razgovor sa svojim sunarodnicima u Donbasu i prekine da ih naziva separatistima“, kao i ukoliko ukrajinske vlasti budu poštovale Minske sporazume i ne budu ih ignorisale.

Predsednik Rusije je dodao da „građani Ukrajine od Zelenskog i njegovog tima ne očekuju deklaracije, već stvarne akcije, što brže promene na bolje“.

Putin je istakao da će nove ukrajinske vlasti morati da rešavaju probleme preostale od prethodnog rukovodstva zemlje.

Kina odbrusila Britaniji: Hongkong više nije vaša kolonija

„Prisilna ukrajinizacija, zabrana upotrebe ruskog jezika za milione građana Ukrajine, uključujući i predavanje na ruskom na univerzitetima i školama, divljanje neonacizma, građanski sukob na jugoistoku zemlje, pokušaji bivših vlasti da unište krhki međuverski svet – samo su mali deo neprivlačnog ‘prtljaga’ sa kojim će morati da se suoči novi predsednik“, istakao je on.

„I, naravno, vlasti u Kijevu moraju konačno da shvate da sukobu između Rusije i Ukrajine nije u zajedničkom interesu, već razvijanje pragmatične saradnje zasnovane na poverenju i uzajamnom razumevanju. Mi smo spremni za to“, zaključio je Putin.

           

(Skandalozno.rs/Izvor: sputnjik)

 

Budite prvi sa komentarom na članku "PUTIN: Vlasti u Kijevu moraju da shvate da sukob između Rusije i Ukrajine nije u zajedničkom interesu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.