PUTIN zapretio: SVAKA SILA koja preti ruskoj vojsci u Siriji biće uništena!

Ilustracija

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se danas na godišnjem proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane svoje zemlje.

U prvom planu bila je tema intervencija ruske vojske u Siriji i borba protiv Islamske države.

Vladimir Putin je rekao da su ruske vojne snage koje ratuju u Siriji odlično povezane sa službama bezbednosti u zemlji.

– Akcije ruske vojske u Siriji sinhronizovane su sa specijalnim službama u Rusiji. Organi FSB otkrivaju brojne terorističke ćelije spavača, uključujući i pripadnike Islamske države – rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je intervencija njegove zemlje u Siriji diktirana, odnosno izazvana.

http://twitter.com/zvezdanews/status/675262093218717696/photo/1

– Operacije naše vojske u Siriji direktno su diktirane time što Islamska država preti Rusiji, a ne geopolitičkim interesima i željama da se isproba novo naoružanje, kako neki žele da predstave – poručio je Putin svojim generalima.

Putin je naglasio da akcije ruske avijacije u Siriji zaslužuju “visoku i pozitivnu ocenu”, i upozorio na one koji žele da organizuju provokaciju protiv ruske vojske u Siriji i izazovu “neželjenu reakciju”.

[adsenseyu1]

– Svaka sila koja preti ruskoj vojsci u Siriji biće uništena. Naređujem da se oštro odgovori!! – jasan je bio Putin.

Predsednik Rusije je takođe istakao da posebna pažnja mora bite posvećena jačanju efikasnosti strateških nuklearnih snaga, kao i da je potrebno nastaviti modernizaciju armije i flote.

Reč je potom preuzeo ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je akcenat stavio na opasnost od širenja NATO alijanse.

– Situacija u svetu se zaoštrava, a ekspanzija NATO alijanse je primetna. Pored Crne Gore, najavljuje se da će u taj vojni savez ući i Bosna i Makedonija – istakao je Šojgu.

On je dodao i da se kontigent NATO aviona u poslednje dve godine povećao čak osam puta, dok su broj vojnika povećao čak 13 puta.

– Oko dve stotine američkih nuklearnih avionskih bombi nalazi se u Belgiji, Holandiji, Italiji i Nemačkoj – naglasio je Šogju.

Ruski ministar odbrane osvrnuo se na teroriste Islamske države, za koje je rekao da samo u Siriji broje oko 60 hiljada, te da postoji realna pretnja od njihovog širenja u centralnu Aziju.

http://twitter.com/zvezdanews/status/675265310333739008/photo/1

– Teroristi Islamske države kontrolišu čak 70 odsto teritorije Sirije – naglasio je Sergej Šojgu.

On je takođe istakao veoma bitnu ulogu dronova u izvođenju borbenih akcija u Siriji.

[adsenseyu1]

– Naše ratno iskustvo u Siriji pokazalo je da su bespilotne letelice nezamenljive kada je u pitanju izvođenje borbenih akcija. Rusija trenutno raspolaže sa 1.720 letelica ove vrste – rekao je ministar odbrane.

Šojgu je zatim prešao na temu ruskih napada na položaje Islamske države u Siriji.

http://twitter.com/rianru/status/675268324398391296/photo/1

– Ruska avijacija u Siriji izvela je ukupno oko četiri hiljade borbenih naleta na osam hiljada objekata pod kontrolom terorista. Oružane snage Rusije prevezle su 214 hiljada tona različite vrste tereta potrebnog za izvođenje operacija Vojno-kosmičkih snaga u Siriji. Takođe, obnovljena je i fabrika za remont tenkova u Homsu – rekao je Šojgu.

On je dodao da Rusija u vojnoj sferi sarađuje sa 80 zemalja, a da prioritet imaju države ODKB (Organizacija z akolektivnu bezbednost i saradnju) i savezničke zemlje.

– Rusija ispunjava sve obaveze u sferi kontrole nad naoružanjem. Više od 95 procenata naših lansirnih nuklearnih sistema nalazi se u stalnoj borbenoj gotovosti – rekao je Šojgu.

Ministar odbrane za kraj je dodao i da Rusija u 2016. godini planira da pojača aktivnosti u zapadnom, jugozapadnom i arktičkom pravcu.

Šojgu je rekao i da su Vojno-kosmičke snage Rusije dobile pojačanje u vidu više od 200 novih i modernizovanih vrsta avionske tehnike i flote.

(rt, sputnik)

1 komentar na "PUTIN zapretio: SVAKA SILA koja preti ruskoj vojsci u Siriji biće uništena!"

  1. Brate Putine svaka ti je rec Zlatom Okovana.Amin

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.