Putnici izabrali NAJGORE AERODROME na svetu

Letelica

foto-ilustracija: pixabay.com

U EU se nalazi osam od deset najgorih aerodroma u svetu, pokazalo je novo istraživanje vodeće grupa za zaštitu prava putnika.

Istovremeno su samo tri od deset najboljih svetskih aerodroma u zemljama EU.

Aerodromi u Francuskoj, Malti, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji i Britaniji spadaju među globalno najgore po uslugama, uključujući let na vreme.

Rang lista je napravljena na osnovu službenih podataka o letovima i istraživanju koje je obuhvatilo 40.000 putnika.

ErHelp (AirHelp), grupa koja tvrdi da je vodeći svetski stručnjak za prava putnika, zaključila je da je aerodrom Portela u Lisabonu  najgori među 132 vazdušne luke u svetu obuhvaćene istraživanjem.

Holandski aerodrom u Ajndhovenu je na 130. mestu, aerodrom u Bukureštu je 129, Medjunarodni aerodrom na Malti 128, aerodrom u Mančesteru 127, pariski Orli 126, aerodrom u Portu 125. a londonski Getvik 123.

Misteriozna ubistva tresu Nemačku: Ko je ubica sa samostrelom

Kriterijum verovatnoće da let bude na vreme, izračunate na osnovu statističkih podataka, doprinosi ukupnom skoru sa 60 odsto a usluge za potrošače (rad službi za korisnike, redovi, čistoća) i mogućnosti za obrok i kupovinu na aerodromu sa po 20 odsto.

ErHelp je istraživao samo “popularne aerodrome” i one za koje je mogao da prikupi dovoljno podataka.

Rang lista je pokazala da je najbolja vazdušna luka u svetu, kao i godinu dana ranije, katarski međunarodni aerodrom Hamad, a sledi aerodrom u Tokiju.

Među deset najboljih su samo tri iz EU – atinski međunarodni aerodrom je na trećem mestu dok je 2018. bio drugi, peti je aerodorom u Gdanjsku, a deveti Tenerife Nort.

Stručnjaci za avijaciju rekli su za EURACTIV da, s obzirom da kriterijum leta na vreme ima tako veliki udeo u ukupnom skoru, ne čudi što su Hamad, Atina i Tenerife tako dobro pozicionirani jer na njima gotovo da nema kašnjenja zbog vremenskih prilika.

Vladimir Putin: Imam utisak da je Tramp zainteresovan za saradnju s Rusijom

Nepovoljne vremenske prilike razlog su što među deset najboljih aerodroma nema američkih na kojima su uobičajena kašnjenja zbog nevremena.

Najbolje plasirani američki aerodrom je onaj u Atlanti, na 34. mestu.

Direktor ErHelpa Henrik Cilmer rekao je da gužve i dugi redovi stoje iza loših pozicija na listi nekih dobro poznatih aerodroma koji još pokušavaju da se prilgode sve većem broju putnika.

Putinu predstavljen Mig-31 s hipersoničnom raketom “kindžal” – VIDEO

Podaci Eurostata pokazuju da je svako šesto putovanje u EU u 2017. obavljeno avionom odnosno da je registrovano 218 miliona putovanja avionom od ukupno 1,3 milijarde.

     

(Skandalozno.rs/izvor: beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Putnici izabrali NAJGORE AERODROME na svetu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.