Rakete su mačji kašalj: Severna Koreja radi na mnogo opasnijem oružju – VIDEO

Planina Pektu

Kim Džong-un – foto: AFP/Rodong Sinmun

Pet meseci pošto je Pjongjang obavio svoju prvu raketnu probu 2006., američki obaveštajci su obavestili Kongres da Severna Koreja radi na još opasnijem oružju.

Režim Kim Džong-una je nabavio uzorke malih boginja i antraksa, ali im je nedostajao stručan kadar za razvijanje oružja.

Posle 10 godina tog problema gotovo da nema, postoji dovoljan broj stručnjaka, kao i fabrika za proizvodnju ove vrste oružja.

[adsenseyu5]

Štaviše, režim šalje naučnike da i u inostranstvu prikupe dodatne informacije. Sve to je navelo SAD na bojazan da Pjongjang svakog momenta može da počne proizvodnju biološkog naoružanja.

Severna Koreja uporno negira postojanje tog oružja, ali i krije moguće tragove o njegovom razvoju. Kada izveštavaju o radu državnog Biotehnološkog instituta državni mediji govore samo o proizvodnji pesticida recimo za bolesti koje napadaju kupus.

“Teško je izbeći zaključak da je institut namenjen masovnoj proizvodnji antraksa za vojne potrebe”, rekla je Melisa Henham, stručnjak za Severnu Koreju u Centru za studije o neproliferaciji u Džejmeu u državi Monterej, Kalifornija.

[adsenseyu1]

“Istina je da je (Severna Koreja) imala opremu za dvostruku upotrebu neophodnu za proizvodnju bioloških agenasa”, rekao je Andrev Veber, bivši pomoćnik sekretara za odbranu programa nuklearne, hemijske i biološke odbrane. “Ono što pokazuju fotografije je savremena bio-proizvodna sposobnost.”

Međutim, određivanje preciznih sposobnosti Severne Koreje – i namere režima za korišćenje takvog oružja – bili su među najtežim izazovima za američke analitičare. Zvanične procene američkih i južnokorejskih obaveštajnih agencija generalno su zaključile da je Pjongjang eksperimentisao sa nekoliko bakterijskih vrsta, uključujući mikrobe koje uzrokuju antraks, koleru i kugu.

Američki analitičari su takođe verovali od sredine devedesetih godina prošlog veka da Severna Koreja poseduje virus malih boginja, zaključak koji se zasniva na otkrivanju antitela u krvi severnokorejskih vojnika koji su pobegli na jug u osamdesetim i devedesetim.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Vašington Post)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rakete su mačji kašalj: Severna Koreja radi na mnogo opasnijem oružju – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.