RAND pokrenula na desetine ratnih igara koje simuliraju scenarije velikih sukoba Amerike, Rusije i Kine

Humanost

foto-ilustracija: pixabay.com

Istraživačka organizacija RAND pokrenula je na desetine ratnih igara koje simuliraju scenarije velikih sukoba u onim delovima sveta koje Rusija i Kina opisuju kao “svoja dvorišta”. U ovim igrama se prikazuje i poraz SAD-a od strane Kine i Rusije u određenim žarištima širom sveta.

Viši analitičar odbrane RAND-a Dejvid Očemanek je razgovarao o simulacijama u Centru za novu američku bezbednost u Vašingtonu prošle nedelje.

– U našim igrama se borimo protiv Kine i Rusije, a “plavi” trpe poraz, to ne može lepšim rečima da se kaže – rekao je on na panel diskusiji. Plava boja u ovoj simulaciji označava američke snage.

– Izgubili smo dosta ljudi i opreme, obične ne uspevamo da ostvarimo naše ciljeve sprečavanja agresije od strane protivnika – dodao je on.

Na osnovu ratnih igara, sukob sa Rusijom u baltičkim državama je rezultirao brzim porazom američkih snaga i njihovih saveznika, istakao je on za Fox News.

– U roku od 48 do 72 sata, ruske snage su u stanju da dođu do prestonice neke baltičke države. Sa druge starne, kineska invazija na Tajvan, takođe predstavlja veliki izazov za američke snage u toj oblasti – dodaje on.

Kina i Rusija su do sada napravile velike zalihe preciznih krstarećih i balističkih raketa, koje mogu doseći stotine kilometara u pogoditi zacrtane vojne ciljeve, rekao je istraživač.

U RAND-ovom ratnim igrama i analizama, Rusija i Kina oslobađuju toliko raketa da to prevazilazi američku odbranu.

Šalju salve raketa, tako da ne možemo sve da ih presretnemo – rekao je Dejvid.

Istraživač ističe da se ključni domeni ratovanja osporavaju od početka neprijateljstava. SAD ne bi trebalo da pretpostavljaju da avijacija i mornarica imaju prednost nad borbenim prostorom.

Američka svemirska sredstva bi takođe mogla da se suoče sa napadima, a sistemi za komandovanje i kontrolu oružja bi mogli da budu meta elektromagnetskih i sajber napada.

Da bi se borile protiv ovih pretnji, američke snage moraju da povećaju raspoređivanje raketa koje se mogu ispaliti sa velike udaljenosti, kao što su krstareće rakete, ističe Dejvid.

– Za održivo ulaganje je potrebno dodatnih 8 milijardi dolara godišnje između 2020. i 2030. godine za vazduhoplovne snage – navodi on, dodajući da su slične sume potrebne i za vojsku i mornaricu.

Budžetski plan Donalda Trampa predviđa da se 2020. godine uloži oko 750 milijardi dolara u odbranu, što je pet odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Dejvid ističe da bi SAD morale da vrate borbenu moć u Evropu i da je postave na granici sa istočnim blokom.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/foxnews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "RAND pokrenula na desetine ratnih igara koje simuliraju scenarije velikih sukoba Amerike, Rusije i Kine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.