RASTU APETITI ERDOGANU: Turski predsednik hoće još veću zonu kontrole u Siriji

Turska

foto: Tanjug

Turska će istočno od reke Eufrat u Siriji preduzeti akciju i uvesti sigurne zone kao što je učinila na severozapadu te zemlje, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, izvestili su državni mediji u Turskoj.

Turska je početkom godine izvela vojne operacije kako bi preuzela kontrolu nad sirijskim regionom Afrin od Kurdske narodne odbrane (JPG), snaga koje zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

– Ako bog da, u budućnosti ćemo povećati broj sigurnih zona u Siriji u području istočno od Eufrata – kazao je Erdogan u NJujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini UN.

Agencija podseća da je Turska pre operacije u regionu Afrin izvela i operaciju pod nazivom “Štit Eufrata” usmerenu i protiv boraca JPG i boraca Islamske države istočno od Afrina.

Erdogan je, kako se napominje, upozoravao i ranije na nove vojne operacije protiv JPG duž granice sa Sirijom i, ukoliko je neophodno, i u severnom Iraku.

Širenje turske vojne kampanje na mnogo veću teritoriju koja je pod kontrolom JPG istočno od Eufrata, sa sobom nosi rizik suprotstavljanja snagama SAD koje su raspoređene u tom području.

NENAD ČANAK: “Halabuku oko navodne ugroženosti Srba u Crnoj Gori stvara Srpska pravoslavna crkva”

JPG je glavni saveznik SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji, zbog čega Ankara negoduje s obzirom na to da JPG vidi kao ogranak ekstremističkih grupa koje su godinama izazivale pobune na jugoistoku Turske.

Erdogan je ovo izjavio nedelju dana nakon što je zajedno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postigao sporazum pod kojim će udruženim snagama turske i ruske trupe podržati demilitarizaciju zona u severozapadnom sirijskom regionu Idlib.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "RASTU APETITI ERDOGANU: Turski predsednik hoće još veću zonu kontrole u Siriji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.