RASULO U EU: Ultimatum Španije Briselu!

Madrid

foto: pixabay.com

Španski premijer Pedro Sančez izvršio je pritisak na svoje evropske partnere i zapretio da će blokirati sporazum o „bregzitu“.

Istakao je da će to učiniti ako se ne prizna direktna uloga Španije u pregovorima o budućnosti Gibraltara.

Advertisement

On je rekao na konferenciji u Madridu koju je organizovao „Ekonomist“ da položaj te britanske enklave od sedam kvadratnih kilometara na jugu Španije treba da se definiše, pregovara i odluči između Velike Britanije i Španije, a da poslednja 72 časa to nije ni garantovano u sporazumu o izlasku Britanije iz EU niti u budućoj političkoj deklaraciji.

„Prema tome, danas žalim što moram da kažem da će jedna prozapadna vlada kao što je španska glasati protiv ’bregzita‘ ukoliko nema promena“, na vanrednom samitu u nedelju u Briselu.

Jedan izvor iz španske vlade je rekao da se radi o tome da treba da se jasno naznači da će budućnost Gibraltara biti odlučena u bilateralnim pregovorima između Velike Britanije i Španije, što je već odlučeno u direktivama Saveta EU.

Taj izvor je rekao da se deluje na svim nivoima i da je Sančes danas o tome razgovarao s predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom i da će razgovarati s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Kina najavila: Uskoro uvodimo OCENE LOJALNOSTI državi za svakog našeg građanina

Španija već ima načelni dogovor s svojim evropskim partnerima o svojoj budućoj direktnoj ulozi u pregovorima o budućnosti Gibraltara, teritoriji gde rade hiljade Španaca i na koju Madrid polaže pravo. Ali španska vlada želi da se njena direktna uloga precizira, „crno na belo“.

Španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel već je izneo stav Madrida juče na sastanku s svojim evropskim kolegama kada su evropska 27-orica dala prvo zeleno svetlo na sporazum o razlazu koji je pregovaran s Londonom.

Borel je rekao da Španija ne može da odobri sporazum o „bregzitu“ ako nema garancija o Gibraltaru.

SUKOB ITALIJE I EU

Evropska komisija preduzela je prvi korak prema kažnjavanju Italije zbog budžetskih troškova koji krše fiskalna pravila EU.

U izveštaju Evropske komisije o italijanskom dugu stoji da je plan budžeta Vlade Italije za 2019. godinu odbijen.

Advertisement

„Zaključujemo da je opravdano otvaranje procedure zbog prekomernog trošenja zasnovanog na dugu“, stoji u izveštaju.

Brisel je u više navrata izražavao zabrinutost zbog prekomernog trošenja Vlade u Rimu, upozoravajući je da bi to moglo da dovede do nove dužničke krize koja bi mogla skupo da košta Italiju.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "RASULO U EU: Ultimatum Španije Briselu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.