RAZGOVOR TRAMPA I ERDOGANA: Turska operacija može dovesti do sukoba dve NATO armije!

Turska

foto: Tanjug

Turski predsednik Redžep Erdogan, tokom telefonskog razgovora koji su obavili sinoć, zatražio je od svog američkog kolege Donalda Trampa da SAD obustave podršku i slanje oružja teroristima kurdskog JPG-a, preneo je TRT.

Dvojica predsednika tokom razgovora razmenili su mišljenja o poslednjim dešavanjima u Siriji, sa posebnim osvrtom na tursku operaciju “Maslinova grančica” u severozapadnom sirijskom regionu Afrin, saopšteno je iz turskog predsedništva.

Erdogan je istakao da se operacija u Afrinu sprovodi u okviru legitimnih turskih prava, zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN), posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma.

Turski predsednik je dodao da je cilj operacije da Afrin bude očišćen od terorističkih elemenata kako Turska nacionalna bezbednost ne bi bila ugrožena, preneo je TRT.

Erdogan je tokom razgovora sa Trampom naglasio potrebu da, u okviru borbe protiv terorizma, SAD obustave podršku i slanje oružja JPG-u.

Dvojica lidera su potvrdila odlučnost u pogledu nastavka saradnje i bliskih kontakata između dveju zemalja o pitanju Sirije i jačanju bilateralnih odnosa i posebno naglasila značaj bilateralne saradnje u pogledu borbe protiv terorizma, saopšteno je iz Erdoganove kancelarije.

Sa druge strane, Bela kuća je saopštila da je Tramp u večerašnjem razgovoru izrazio zabrinutost porastom nasilja u Afrinu.

Predsednik Vučić: Za dva, dva i po meseca predložiću najmanje loše rešenje za Kosovo

Prema saopštenju Bele kuće, on je upozorio Tursku da ne širi svoju operaciju van Afrina i da bi takav potez mogao da dovede do sukoba turskih i američkih vojnika.

Američki predsednik se u razgovoru sa Erdoganom osvrnuo i na optužbe koje iz Turske stižu na račun SAD.

“Tramp je izrazio zabrinutost zbog destruktivne i lažne retorike koja dolazi iz Turske, kao i o pritvaranju američkih građana i zaposlenika američke diplomatske misije, u okviru produženog vanrednog stanja u Turskoj”, saopštila je Bela Kuća.

(Skandalozno.rs/Izvor:pravda.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "RAZGOVOR TRAMPA I ERDOGANA: Turska operacija može dovesti do sukoba dve NATO armije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.