Redžep Erdogan: Gotovo je, S-400 stiže sledećeg meseca u Tursku

Ilustracija

Putin i Erdogan – foto: AP/Tanjug

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će ruski protivvazdušni sistemi S-400 biti isporučeni Turskoj u julu.

Turski lider rekao je da je Ankara već kupila oružje od Moskve.

„Ne kažem da će Turska nabaviti S-400. Kažem da ih je Turska već kupila, to je završen posao. Oni će biti isporučeni sledećeg meseca“, istakao je turski lider.

Erdoganova izjava usledila je nakon ranije izjave američkog ministra odbrane Patrika Šanahana da je Ankara obaveštena o potencijalnoj zabrani dobijanja borbenih aviona F-35.

Početkom meseca, v. d. američkog ministra odbrane Patrik Šanahan formalno je obavestio Tursku da joj neće biti dozvoljeno da dobije američke lovce F-35 koje je već kupila, ukoliko nastavi sa nabavkom sistema S-400.

Turska je prva članica NATO-a koja je kupila sistem S-400. Turska vojska će koristiti dve S-400 baterije, koje bi trebalo da se sastoje od osam lansera sa 112 raketa i jednom komandnom jedinicom sa dva radarska i dva pomoćna vozila. Kako je najavljeno, sistemima će upravljati tursko osoblje, a ugovor o kupovini sistema S-400 vredan je oko 2,5 milijarde dolara.

Ranije je objavljeno da će prvi sistemi u Tursku ući u julu. Dobijanje ovog protivraketnog sistema činiće Tursku četvrtom zemljom nakon Rusije, Belorusije i Kine koje imaju ovo oružje.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Redžep Erdogan: Gotovo je, S-400 stiže sledećeg meseca u Tursku"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.