Redžep Erdogan: Neću zaboraviti Trampovo neučtivo pismo

Predsednik Turske

Redžep Erdogan – foto: AP/Tanjug

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da neće zaboraviti pismo koje je dobio od američkog kolege Donalda Trampa, a koje „nema nikakve veze s učtivošću“. On je, međutim, dodao da sada nije na dnevnom redu odgovor na to pismo.

„Naravno, nismo zaboravili Trampovo pismo koje nema nikakve veze s učtivošću. Naše uzajamno uvažavanje, međutim, ne dozvoljava da to pitanje bude na dnevnom redu. To nije prioritetno. Ipak, kada dođe vreme, biće učinjeno ono što je potrebno“, rekao je Erdogan u Istanbulu.

Tramp je 9. oktobra, na dan kada je počela turska vojna operacija u Siriji, poslao pismo Erdoganu u kojem ga je upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude rešena na human način, u istoriji ostati „upamćen kao đavo“.

Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to“, naveo je Tramp.

Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije „Islamska država“ (DAEŠ).

Sirijske vlasti su osudile okupacionu politiku Turske na severu Sirije, a Rusija je saopštila da je neophodno da Turska izbegava dejstva koja mogu da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba koji traje od 2011. godine.

Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra su dogovorili da se na 120 sati obustavi turska operacija u Siriji radi povlačenja snaga samoodbrane sirijskih Kurda sa granice s Turskom. Pens je saopštio da dogovor podrazumeva povlačenje kurdskih snaga i da će SAD doprineti tom procesu.

Potpredsednik SAD je naveo da se američka vojska neće vraćati u tu oblast.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

Budite prvi sa komentarom na članku "Redžep Erdogan: Neću zaboraviti Trampovo neučtivo pismo"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.