Redžep Tajip ERDOGAN: Dogovorili smo sa RUSIJOM za gasovod TURSKI TOK, delimo 50:50

Turska

foto: Tanjug

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da postoji dogovor s Rusijom o ravnopravnom finansiranju projekta gasovoda Turski tok.

[adsenseyu6]

“Ruskoj strani smo rekli da nema problema sa projektom Turski tok.

Jedina stvar koju smo predložili je da popola podelimo troškove gradnje dela gasovoda koji će prelaziti preko naše teritorije”, izjavio je Erdogan.

“Što se tiče ostalog dela, postignut je sporazum o njegovom finansiranju 50:50”,dodao je Erdogan.

Odluka o obnavljanju projekta Turski tok je doneta pre dva dana tokom razgovora predsednika Rusije i Turske u Sankt Peterburgu.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

[adsenseyu1]

Nakon što su turske vojne snage oborile u novembru ruski vojni avion na sirijskoj granici, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Redžep Tajip ERDOGAN: Dogovorili smo sa RUSIJOM za gasovod TURSKI TOK, delimo 50:50"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.