Rešili da stanovnicima Severne Koreje pokažu realnost – VIDEO

Komunikacija

foto: Youtube Screenshot/AFP news agency

Aktivisti iz Južne Koreje dosetili su se nimalo ekološke metode kako bi pomogli svojim rođacima i prijateljima “zarobljenicima“ u Severnoj Koreji da osete “čari spoljašnjeg sveta“.

Odbegli iz Severne Koreje pune plastične flaše hranom, lekovima pa čak i USB-ovima s filmovima i muzičkim spotovima kao i drugim predmetima zabranjenima u Severnoj Koreji, a onda ih bacaju u more.

Flašama treba četiri do pet sati da stignu do najbliže severnokorejske obale.

Na stotine flaša bacaju dva puta mesečno već više od dve godine.

Šta je stvar koju Kim Džong Un najviše mrzi?”, postavlja Zung Vang Il, jedan od aktivista, retoričko pitanje, pa odgovara: “To da bi građani Severne Koreje mogli da postanu svesni realnosti.

“Nisam živeo pravednim životom pre. Bio sam zatvorenik u političkom logoru, jer sam optužen za špijuniranje. Nisam znao ništa i zato se to i dogodilo. Da sam imao više znanja, to se ne bi dogodilo. Sada se vodim savešću, da oni mogu živeti život drugačiji od mog”, kazao je.

Iako ne postoji način da se potvrdi jesu li stvari primljene, boce često presretnu severnokorejski brodovi.

Istraživanje 2015. pokazalo je da je 81 odsto odbeglih pogledalo strane filmove na USB-u pre nego su pobegli iz Severne Koreje, piše Jutarnji list.

Šefovi dve države susreli su se krajem aprila kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa između dve zemlje. Aktivisti i pored toga kažu da će nastaviti sa slanjem flaša.

“Čak i dok dvojica vođa uživaju zajedno u ukusnom ručku, postoje ljudi u Severnoj Koreji koji umiru od gladi”, zaključuje Kim Džong Ha iz korejskog Udruženja za ljudska prava.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Rešili da stanovnicima Severne Koreje pokažu realnost – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.