Revolucionarna odluka Kine: Ukinuta “politika jednog deteta”!

Ilustracija

Kina je danas ukinula kontroverznu “politiku jednog deteta”, a državna novinska agencija Sinhua navodi da će ubuduće svim parovima biti dopušteno da imaju dvoje dece.

Sinhua je tu vest objavila pozivajući se na saopštenje vladajuće Komunističke partije, objavljeno nakon četvorodnevnog zasedanja u Pekingu, na kojem je određen kurs te druge po veličini svetske privrede u narednih pet godina, prenela je agencija AFP.

“Politika jednog deteta” je u Kini uvedena 1979. godine, kako bi se smanjila stopa nataliteta i usporio rast broja stanovnika. Nakon višedecenijske primene, ta mera je, međutim, uzrokovala zabrinutost zbog sve veće prosečne starosti populacije.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, Kina će u 2050. godini imati skoro 440 miliona stanovnika starijih od 60 godina.

Otkako je stupila na snagu, “politika jednog deteta” je, prema procenama, sprečila rođenje 400 miliona kineskih beba. Parovi koji su prekršili ovaj zakon suočavali su se sa novčanim kaznama, otkazima na poslu, pa čak i prisilnim abortusima.

Vremenom, pomenuta politika je “omekšala” u pojedinim delovima Kine, gde su demografi i sociolozi utvrdili nedostatak radne snage.

Komunistička partija je pre dve godine dozvolila dvoje dece parovima u kojima je bar jedan supružnik jedinac.

I dok bogatiji Kinezi slave zbog odluke o potpunom ukidanju “politike jednog deteta”, oni manje imućni kažu da to nije jedino što ih je sprečavalo da prošire porodicu.

– Moj suprug i ja mnogo volimo decu i bilo bi sjajno kada bi naš jednogodišnji sin imao brata ili sestru, ali činjenica je da oboje mnogo radimo i nemamo dovoljno slobodnog vremena za to.

Takođe bismo morali da se preselimo u dvosoban stan, koji je u Pekingu veoma skup – kaže Ćao Jao (28).

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Revolucionarna odluka Kine: Ukinuta “politika jednog deteta”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.