Rojtersova novinarka tvrdi da ima dokaz da se Rusija sprema za invaziju Ukrajine!

Ilustracija

Ruska vojska gomila vojnike i teško naoružanje, uključujući rakete, tenkove i artiljeriju, u improviziranoj bazi koja je smeštena u blizini granice s Ukrajinom, tvrdi Rojtersova reporterka koja kaže da je i sama bila svedok ovih događaja.

Prema izveštaju Marije Cvetkove, reporterke ove ugledne novinarske agencije, teretni vozovi dopremaju tenkove i druga vojna vozila, sa kojih su uklonjene registarske i druge oznake koje upućuju da se radi o ruskoj vojsci. Ista stvar je i sa vojnicima, koji nose maskirne uniforme ali bez vidljivih oznaka. Za svoje tvrdnje Cvetkova je priložila fotografije, koje je Rojters objavio na svojoj internet stranici.

Vojska bez obeležja je već viđena na istoku Ukrajine, a Kijev i njegovi zapadni saveznici odavno optužuju Moskvu da se radi o ruskim vojnicima. Ova novinarska agencija podseća da se ista stvar dogodila i u Krimu, koji je pao zahvaljujući brojčano nadmoćnoj vojsci bez ikakvih oznaka. Tek kada je to ukrajinsko poluostrvo anektirala Rusija, vojnici su se preobukli u uniforme sa službenim ruskim oznakama.

Prizori iz improvizirane baze, koja je uspostavljena u rostovskoj oblasti na samo 50 kilometara od granice s Ukrajinom, jedan je od najčvršćih dokaza da Moskva zaista gomila vojsku, smatra Zapad.

Već duže vremena u zapadnim krugovima i u Ukrajini vlada uverenje da je reč o pripremama za moguću letnu rusku ofenzivu na ukrajinskom istoku.

Glavni komandant NATO snaga za Evropu, američki general Filip Bridlov, početkom maja je rekao da veruje da proruski separatisti koriste primirje dogovoreno u Minsku kako bi dopremili oružje i napravili strategiju za spomenutu ofenzivu. Međutim, on tada nije iznosio detaljnije informacije.

[adsenseyu1]

Na drugoj strani Moskva negira da njena vojska ima bilo kakve veze s konfliktom na ukrajinskom istoku, a, ako među separatistima i ima ruskih državljana, tvrdi da je reč isključivo o dobrovoljcima.

Rusko ministarstvo obrane nije želelo da Rojters da se izjašnjava povodom optužbi za gomilane vojske na ukrajinskoj granici.

Nekoliko vojnika sa kojima je Rojtersova reporterka uspela da razgovara, izjavilo je da su na ovo područje poslati radi vojne vežbe, koja navodno nema nikakve veze sa trenutnom situacijom u Ukrajini.

Na pitanje Rojtersa da li je velik broj neoznačenog oružja i vojnika na granici sa Ukrajinom znak da se Rusija priprema za invaziju, potparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio da je pitanje sročeno na neprimeren način.

Marija Cvetkova je izvestila da je blizu granice videla raketne sisteme tipa Uragan, tenkove i haubice. Reč je o naoružanju koje je već viđeno na strani proruskih separatista u dosadašnjim sukobima u Ukrajini. Prema proceni novinarke, u improviziranoj bazi se trenutno nalazi tri puta više naoružanja nego što je to bio slučaj kada je martu posetila ovo područje.

Prema njenim rečima za samo četiri dana, videla je četiri teretna voza s vojnim vozilima. Ona je takođe i primetila da je makadamski put, koji od improvizirane baze vodi prema Ukrajini, pripremljena tako da se teška vozila mogu lakše kretati.

Aktivistkinja za ljudska prava Valentina Melnikova izjavila je za Rojters da ima informacije koje dokazuju da se rostovska oblast koristi kao baza za sve vojnike koji idu u Ukrajini. Ona je kao izvor navela porodice ruskih vojnika koji su završili na ratištu u Ukrajni.

Prema njenim informacijama ruski vojnici moraju da potpišu dokument kojim se obavezuju da će o vojnim planovima i rasporedu ćutati, odnosno da će na bilo koje pitanje o svom angažmanu u Ukrajini odgovarati da je on samo dobrovoljac.

Ipak, rojtersova novinarka nije uspela da pronađe relavantne dokaze za ovu tvrdnju.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rojtersova novinarka tvrdi da ima dokaz da se Rusija sprema za invaziju Ukrajine!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.