RT: Rusko-kineski zlatni standard znači kraj dominacije dolara

poluge

foto: pixabay.com

Zemlje BRIKS-a razmatraju pokretanje interne platforme za trgovanje zlatom, saopštili su ruski zvaničnici. Kada se ovo desi, globalna ekonomija će biti značajno preoblikovana, a Zapad će izgubiti svoju dominaciju, predviđa ekspert za dragocene metale.

U 2016. godini trgovano je sa 24.338 tona fizičkog zlata, što je za 43 odsto više nego u 2015. godini, prema saopštenju Klaudia Grasa iz Švajcarske kompanije „Prešs metal“.

Zlato se kreće sa Zapada na Istok

„Moramo staviti BRIKS-ovu inicijativu u širi kontekst. To je samo deo geopolitičke tektonske promene koja je započela decenijama unazad. Videli smo stalan odliv fizičkog zlata sa Zapada na Istok. Istovremeno, Zapad je izgubio ekonomski rat, i kao posledica toga, fokus sada prelazi u finansijski sistem. Kina dominira svetskom ekonomijom i izbacila je SAD sa mesta najimpresivnije ekonomske sile na svetu“, rekao je Gras za RT.

[adsenseyu5]

Kreiranje novog zlatnog standarda od strane BRIKS-a takođe je korak ka okončanju dominacije američkog dolara u globalnoj ekonomiji

„Kako su Peking i Moskva shvatili da Amerika koristi dolar da bi kontrolisala svet, implementacijom novog „Zlatnog standarda 2.0“ žele da se distanciraju od ove kontrole. Štaviše, ogromna većina ljudi u Aziji vidi zlato kao superiorni ili „pravi“ novac, nešto što Zapad zaboravlja, zbog bogatstva koje su akumulirali na papiru (krediti)“, kaže Gras.

RT: Rusija i Kina bi mogle odrediti međunarodnu cenu zlata zasnovanu na fizičkoj trgovini

Ekspert smatra da zemlje BRIKSA čine 40 odsto svetske populacije i oko 23 odsto svetskog proizvoda.

Donald Tramp: Nećemo štititi od Rusije države koje ne plaćaju članstvo u NATO-u

„U kombinaciji sa najavom određivanja cena nafte u juanu, koristeći ugovor o fjučersima u Šangaju uz pomoć zlata, osnivanje Azijske infrastrukturne investicione banke i Nove razvojne banke, Kina postavlja alternativu post Breton-Vudsovom establišmentu. Ovo je sigurno promena igre“, kaže Gras.

Trgovina dragocenim metalima u fizičkom obliku okončaće trgovinu zlatom u papiru

Stepen poverenja između zemalja BRIKS-a može im pomoći u uspostavljanju međusobne trgovine zlatom, koji bi bila 100 odsto u fizičkom obluku.

„Ovo će predstavljati održiv način koji bi s vremenom mogao dovesti do potiskivanja sadašnjeg sistema trgovine, jer će Zapad, u međuvremenu, i dalje trgovati sa zlatom u papiru“, kaže Gras.

Prema Londonskoj statistici za obračun zlata za 2016. godinu, ukupni obim trgovanja na tržištu zlata na Londonskom tržištu procenjuje se na ekvivalent od 1,5 miliona tona zlata. Obim zlatnih ugovora na njujorškom Komeksu dostigao je 57,5 ​​miliona ugovora tokom 2016. godine  ili 179.000 tona zlata, ukazuje analitičar.

Kim Džong-un se popeo se planinu od 2.744 metara u lakovanim crnim kožnim cipelama – VIDEO

Količina izvađenog zlata je mnogo manja

„Ako sada uzmemo u obzir da je samo oko 180.000 tona zlata zapravo izvađeno do danas, disproporcija je ogromna i očigledno neodrživa. Papirne transakcije u Londonu i Njujorku će ili eksplodirati kada se cena zlata u papiru smanji na nulu, ili kada samo mali deo investitora bude insistirao na tome da dobije zlato u fizičkom obliku“, kaže Gras.

RT: BRIKS razmatra uspostavljanje sistema trgovanja zlatom

Stručnjak veruje da bi trenutna trgovina zlatom mogla prestati da postoji pre ili kasnije.

„Verovatno će postati zastarela i izgubiti svoj značaj tokom vremena. Iako se ne može precizno predvideti, koliko brzo će se to dogoditi, trend je jasan: OTS i Komeks (londonska i njujoška berza zlatom) rade na sopstvenom uništenju“, rekao je on.

Cene zlata bi mogle bi eksplodirati ako bi trgovinu u fizičkom obliku podržala trgovina i drugih plemenitih metala

„Definitivno će dovesti do većih cena zlata u fizičkom obliku. Zamislite ako biste mogli kupiti od Komeksa i OTS-a zlato po mnogo nižoj ceni i još uvek imate mogućnost da ga prodate u Aziji po mnogo većoj ceni; ovo bi ubilo staru trgovinu u papiru odmah. Stoga, pretpostavljam da bi oba načina mogla pronaći nova ograničenja kako bi se to izbeglo. Na primer, znamo da se čak i danas 99,96 posto prihoda od zlata u Komeksu isplati u gotovini“, naglasio je Gras.

[adsenseyu1]

Konačna bitka: zlato protiv američkog dolara

Analitičar se osvrnuo na teoriju Halforda Mekindera, britanskog geostratega početkom 20. veka, koji je uticao na Kisindžera i Bžežinskog. Prema teoriji, uskoro ćemo se suočiti sa ratom između fizičkog zlata i američkog dolara.

„Po mom shvatanju, prelazimo u završnu fazu, borbu između valuta – uz nagoveštaj da će buduće generacije plaćati za dug, inflaciju i sve veće oporezivanje „, rekao je on.

Miroslav Nikolić razočaran: Nisam zaslužio da me navijači teraju

Izbegavanje valuta biće dobro za zlato

„Želeo bih da zaključim sa mišljenjem mog prijatelja Džajanta Bandarija: Kombinacija negativnih prihoda, masovni politički rizici širom sveta i svaki pokušaj da se odustane od tradicionalnih valuta biće pozitivni za zlato i dovešća ga do sledećeg nivoa. Investiranje je u velikoj meri povezano sa geopolitikom – kada jednom shvatite kompletnu sliku, postaje očigledno u šta treba uložiti“, rezimirao je Gras za RT.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "RT: Rusko-kineski zlatni standard znači kraj dominacije dolara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.