Rusija gradi nov odbrambeni kompleks koji će delovati kao komanda za celu zemlje u slučaju rata

Komanda

Rusija gradi nov odbrambeni kompleks Centra za kontrolu nacionalne odbrane, u kojem će biti nadzirane pretnje po bezbednost zemlje u vreme mira, ali koji će delovati kao komanda za celu zemlje u slučaju rata, piše Raša tudej.

Novo zdanje maksimalne bezbednosti u Moskvi zamišljeno je kao svojevrsna tvrđava i nalaziće se između parka Gorki i kliničkog centra “Pirgov”. Imaće nekoliko “ratnih soba”, a u centru za obradu podataka biće smešten nov superkompjuter. Kompleks ima i nadzemni i podzemni deo, kao i tajnu saobraćajnu rutu za hitnu evakuaciju i heliped. Ministarstvo odbrane nije objavilo procenu troškova gradnje, ali se pretpostavlja da će oni iznositi nekoliko milijardi dolara.

Nov kompleks prostiraće se nad zemljom i ispod nje (Foto: Kompjuterska simulacija Ministarstva odbrane Ruske Federacije)Nov kompleks prostiraće se nad zemljom i ispod nje (Foto: Kompjuterska simulacija Ministarstva odbrane Ruske Federacije)
 

U Centru će po sistemu rotacije raditi oko 1.000 oficira, za koje  po sistemu rotacije, kaže direktor ovog Centra, general Mihail Mizincev. To će biti najbolji od najboljih, a radiće na funkcijama koje će se prvi put pojaviti u ruskoj vojsci, kazao je on i dodao da vojno osoblje Centra od aprila uveliko radi kao da je Centar u punoj fuknciji.

Ocenjuje se da je ova institucija veliko poboljšanje u odnosu na nekadašnju Centralnu komandu Generalštaba, jedinice zadužene za neprestani nadzor vojnih pretnji protiv Rusije, posebno od lansiranja balističkih projektila i raspoređivanja strateškog nuklearnog naoružanja.

General Mihail Mizincev: Osoblje Ovo je jedan od najvećih vojnih projekata u poslednjih nekoliko godina (Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije)General Mihail Mizincev: Osoblje Ovo je jedan od najvećih vojnih projekata u poslednjih nekoliko godina (Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije)
 

“Stvaranje NDCC je jedan od najvećih vojnih projekata u proteklih nekoliko godina. Najbliža prošla analogija u smislu funkcionisanja i zadataka je Komanda vrhovnog komandanta, koja je delovala od 1941. do 1945. godine, u kojoj je, u interesu ratnih dešavanja, bila centralizovana kontrola vojne mašine i ekonomije”, kaže general Mizincev.

(Raša tudej)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija gradi nov odbrambeni kompleks koji će delovati kao komanda za celu zemlje u slučaju rata"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.